Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Τόσο η ταινία επιστημονικής φαντασίας,«Snowpiercer», του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Γιουν-Χο, όσο και το ριμέικ της στην ομώνυμη σειρά στο Netflix, ξεκινάνε με αναφορές στους τίτλους ότι ένα πείραμα προορισμένο να αναστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη «στράβωσε», προκαλώντας παγκόσμιο παγετό με αποτέλεσμα να αφανίσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό.

Καθώς οι τίτλοι πέφτουν ακούγονται οι υποτιθέμενες ειδήσεις που περιγράφουν τις εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια το μαύρο φόντο φεύγει και εμφανίζονται αεροπλάνα που πετούν αφήνοντας πίσω «επίμονες ουρές», και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αναφέρεται σε πρόγραμμα Γεωμηχανικής.

 

Όχι οποιοδήποτε πρόγραμμα Γεωμηχανικής, αλλά αυτό που αφορά στην στρατοσφαιρική έγχυση αερολύματος, με αεροπλάνα να απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια που αντανακλούν το φως πίσω.

Αυτό που ο απλός λαός ονομάζει «χημικοί αεροψεκασμοί» και στα αγγλικά έχει την άτυπη αλλά καθιερωμένη πλέον ορολογία, «chemtrails».

Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα που μέχρι τώρα εκτός από αντικείμενο ταινιών επιστημονικής φαντασίας, χαρακτηριζόταν και ως «θεωρία συνωμοσίας».

Αυτή τώρα η «θεωρία συνωμοσίας» γίνεται πλέον αντικείμενο συζήτησης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του περασμένου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε για συνομιλίες στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η πιθανή χρήση της Γεωμηχανικής – της αμφισβητούμενης τεχνολογίας που υποτίθεται ότι βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ψύξη του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, στις 28 Ιουνίου 2023.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί για διεθνείς συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους της Γεωμηχανικής

«Σημειώνουμε ότι η Γεωμηχανική συζητείται και διερευνάται σε πολλά μέρη του κόσμου και ότι θεωρείται από ορισμένους ως πιθανή μελλοντική απάντηση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα με παγκόσμιες ενδείξεις και σημαντικούς κινδύνους, κανείς δεν θα έκανε πειράματα μόνος του στον κοινό μας πλανήτη».

Τι είναι όμως ακριβώς η Γεωμηχανική και πώς μπορεί να χειραγωγήσει τον καιρό;

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη σε διάφορους τύπους τεχνολογιών που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις θερμοκρασίες.

Το ένα ονομάζεται στρατοσφαιρική έγχυση αερολύματος, που συνεπάγεται αεροπλάνα να απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια που αντανακλούν το φως πίσω. Όμως, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, θα χρειάζονταν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξειδικευμένα αεροπλάνα που θα λειτουργούν για χρόνια.

Η φωτεινότητα θαλάσσιου σύννεφου είναι μια άλλη τεχνολογία, που επιχειρεί να αυξήσει την ανακλαστικότητα των χαμηλών νεφών με τη βοήθεια σωματιδίων αερολύματος που απελευθερώνονται από αεροσκάφη.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας επικρίνει αυτές τις τεχνολογίες.

Μια ομάδα 450 επιστημόνων έστειλε μια ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, συμπεριλαμβανομένου του Φρανκ Μπίερμαν, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος είπε στο Euronews ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσο καλά θα λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία εάν δεν αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτές οι αβεβαιότητες δεν μπορούν να εξαφανιστούν με την έρευνα, διότι στο τέλος, τον τελικό αντίκτυπο αυτών των τεχνολογιών, θα τον μάθετε μόνο όταν δοκιμάσετε μια πλανητική κλίμακα», είπε σε συνέντευξή του.

«Δεν μπορείς πραγματικά να απαλλαγείς από όλες τις αβεβαιότητες με πειράματα στο εργαστήριο, αλλά και τα πειράματα μικρής κλίμακας δεν μπορούν να σου πουν την πλήρη ιστορία. Δεν μπορούν να σου πουν πραγματικά ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αποκαλυφθούν, παρά μόνο όταν τα χρησιμοποιείς τεχνολογίες σε πλανητική κλίμακα για πολλά, πολλά χρόνια».

Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ιδιαίτερα εάν ορισμένες χώρες αποφασίσουν να το κάνουν μόνες τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews, το οποίο μάλιστα περιέχει και σχετικό βίντεο:

 

 


Κοινή ομολογία όλων των Γεωμηχανιστών είναι ότι αφενός πρέπει να γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και ότι άπαξ και αρχίσουν αυτά τα προγράμματα δεν θα πρέπει να σταματήσουν ποτέ, γιατί η ξαφνική ηλιακή ακτινοβολία που πριν μπλόκαρε η γεωμηχανική, θα είχε άμεσες και σφοδρές επιπτώσεις. Επίσης παραδέχονται ότι κάποιες χώρες θα είναι πιο ευνοημένες, ενώ άλλες ίσως αντιμετωπίσουν «παρενέργειες» ή «παράπλευρες απώλειες» όπως ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μεταφράζονται είτε σε ξηρασία, είτε σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Μόλις λίγες μέρες μετά, στις 3 Ιουλίου, οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των Ευρωπαίων.

Ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε μια έκθεση με ομοσπονδιακή εντολή για την ηλιακή γεωμηχανική.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει «άμεσα» ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα για την τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, σύμφωνα μεανώτερο διοικητικό στέλεχος.

 Αλλά η έκθεση λέει επίσης ότι υπάρχει μια καλή λογική για μια συνεκτική ερευνητική ατζέντα για αυτό το θέμα.

«Αυτή η άγνωστη και διαρκώς εξελισσόμενη κατανόηση περίπλοκων συστημάτων της Γης, παρέχουν μια συναρπαστική υπόθεση για έρευνα για την καλύτερη κατανόηση τόσο των πιθανών ωφελειών όσο και των κινδύνων», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση προέρχεται από το Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου και συντάχθηκε για να εκπληρώσει μια εντολή του Κογκρέσου που περιλαμβάνεται στον νόμο περί ενοποιημένων πιστώσεων που ψηφίστηκε το 2022, ο οποίος ζητούσε από τον Λευκό Οίκο να αναπτύξει ένα «πλαίσιο διακυβέρνησης έρευνας για να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη διαφάνεια, τη δέσμευση, και διαχείριση κινδύνων για εργασίες που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο στην έρευνα ηλιακής γεωμηχανικής».

Ωστόσο το timing της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου λίγες μέρες μετά το κάλεσμα της ΕΕ, μόνο τυχαίο δεν το λες.

Η έκθεση του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται σε δύο μεθόδους ηλιακής γεωμηχανικής. Τη γνωστή έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος που απελευθερώνει σωματίδια διοξειδίου του θείου ή άλλης ουσίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να αντανακλά το φως του ήλιου μακριά από τη Γη.

Και τη λεύκανση θαλάσσιου νέφους για τη βελτίωση της ανακλαστικότητας ορισμένων νεφών με έγχυση θαλασσινού αλατιού ή μέσω άλλων μεθόδων. Ωστόσο η έρευνα για την τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας γίνεται ήδη σε ομοσπονδιακούς επιστημονικούς οργανισμούς και ερευνά θέματα όπως η ηφαιστειακή δράση και οι καπνοί από τις πυρκαγιές.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις και τα μεγάλα λοφία καπνού από τις πυρκαγιές παρέχουν ένα φυσικό ανάλογο με τη μηχανική έγχυση αεροζόλ στην στρατόσφαιρα.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Όμως η έρευνα για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι περιορισμένη και ασυντόνιστη, αφήνοντας σημαντικά κενά. Η ύπαρξη ενός ερευνητικού σχεδίου θα βοηθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη τροποποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας από άλλη κυβέρνηση ή ιδιωτικό φορέα, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Και το δημοσίευμα του CNBC ολοκληρώνει με αναφορά στην ΕΕ, λέγοντας ότι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις επιφυλάξεις της για την γεωμηχανική και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, ωστόσο δήλωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει τη διεθνή, συλλογική έρευνα για το θέμα.

Τελικά, από τη «θεωρία συνωμοσίας» στην «θεωρία επιστήμης», ένα αεροπλάνο δρόμος με… «ουρά».

Σύντομα, δηλαδή, και επίσημα «ψεκασμένοι»!

Με πληροφορίες από Euronews και CNBC

ΠΗΓΗ