Με καθαρή περιουσία 47 δισ. δολαρίων ο συνιδιοκτήτης της Chanel, Ζεράρ Βερτχάιμερ, είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελβετία, σύμφωνα με την ετήσια λίστα με τους 300 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας που καταρτίζει το περιοδικό Bilanz.

Μικρά μαύρα φορέματα και αρώματα που «χάρισαν» 17,2 δισ. δολάρια

Μετά την έκρηξη της βιομηχανίας πολυτελείας η Chanel σημείωσε πωλήσεις ύψους 17,2 δισ. δολαρίων το 2022, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ και διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό. Η αλματώδης επιτυχία της μάρκας που βρίσκεται πίσω από το άρωμα No. 5 και τα μικρά μαύρα φορέματα εκτόξευσε την καθαρή αξία του Βερτχάιμερ σε 47,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μοιράζεται τις μετοχές της Chanel με τον αδερφό του

Ο 73χρονος επιχειρηματίας κατέχει το 49% των μετοχών της Chanel, ενώ ο αδελφός του, Αλέν, κατέχει το 51% της γαλλικής εταιρείας λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας που συνιδρύθηκε το 1910 από τον παππού τους, Πιέρ Βερτχάιμερ και την Κοκό Σανέλ. Ο Αλέν αξίζει λίγο περισσότερο από τον αδελφό του, σύμφωνα με το Bilanz, αλλά διαμένει στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζεράρ, ο οποίος διαμένει στο καντόνι της Γενεύης, και ο αδελφός του θεωρούνται «οι πιο ήσυχοι δισεκατομμυριούχοι της μόδας» για τη χαμηλού προφίλ προσέγγισή τους στην εταιρεία και σε άλλα γεγονότα, σύμφωνα με το Bilanz. Το περιοδικό περιγράφει λεπτομερώς πώς οι αδελφοί πηγαίνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα νεοσύστατα καταστήματα εβδομάδες μετά τα λαμπερά εγκαίνιά τους, κάθονται αρκετές σειρές πίσω κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μόδας και σπάνια μιλούν με τον Τύπο.

«Χρυσή» χρονιά το 2022

Το 2022 ήταν μια χρυσή χρονιά για τον παγκόσμιο κλάδο των ειδών πολυτελείας, η οποίος κατέγραψε συνολικά έσοδα περίπου 1,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Bain & Company. Η αγορά οδεύει για μια ακόμα χρονιά κερδών, καθώς αναμένεται να σημειώσει έσοδα της τάξης των 1,6 τρισ. δολαρίων

Ωστόσο,  ενδείξεις πιθανής επιβράδυνσης. Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, η οποία βρίσκεται πίσω από τα blockbuster φάρμακα για την απώλεια βάρους Wegovy και Ozempic, ξεπέρασε τον γαλλικό γίγαντα πολυτελών ειδών LVMH ως η μεξαλύτερη σε αποτίμηση εταιρεία της Ευρώπης νωρίτερα φέτος.

Η Bain προβλέπει επίσης ηπιότερες προοπτικές για την παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας το 2024, με χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης για φέτος.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ