Αλαλούμ επικράτησε την Τρίτη (12.12.23) με τη στάση που είχε προκηρυχτεί από τους εργαζόμενους στο Μετρό και το Τραμ στη Αθήνα.

Ειδικότερα, η στάση εργασίας, που νωρίτερα την Τρίτη κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο αλλά τελικά έγινε, τελικά ανεστάλη από τους εργαζόμενους λίγο πριν το τέλος των δρομολογίων!

Το χρονικό

Το απόγευμα της Τρίτης, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για απόψε έξι σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Αργότερα, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν τη στάση εργασίας που είχε προκηρυχτεί, αγνοώντας την απόφαση του δικαστηρίου. 

Σε ανακοίνωσή της, η ΣΤΑΣΥ ανέφερε πως «τα δρομολόγια του Μετρό και του Τραμ διεκόπησαν μετά τις 10 το βράδυ και ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η εταιρεία προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των σημερινών δρομολογίων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού».

«Ωστόσο, λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των δικτύων του Μετρό και του Τραμ».

Καταλήγοντας, ζήτησε «συγγνώμη» από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση.

Τελικά ανεστάλη στην «εκπνοή»

Τελικά, μέσω ανακοίνωσή τους στις 11:43 το βράδυ, οι διοικήσεις των έξι σωματείων της ΣΤΑΣΥ γνωστοποίησαν, «μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων τους, ότι η εξαγγελθείσα Στάση Εργασίας που είχε προκηρυχθεί για σήμερα Τρίτη 12/12/2023, από τις 22:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, αναστέλλεται».

Αλαλούμ με τη στάση εργασίας σε Μετρό και Τραμ το βράδυ της Τρίτης

«Εισπράττουμε αδιαφορία»

  • Επειδή υπάρχουν άρθρα στην συλλογική σύμβαση εργασίας που δεν εκτελούνται.
  • Επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι ΚΥΑ που ο νόμος 5039/23 προβλέπει
  • Επειδή στις οχλήσεις που κάνουμε για τα παραπάνω, στο υπουργείο μεταφορών εισπράττουμε αδιαφορία.

Την Τρίτη, 12/12/2023 οι εργαζόμενοι στα μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 3ωρη προειδοποιητική Στάση Εργασίας, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.



ΠΗΓΗ