Τη δομή συσσιτίου του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τα συνδικάτα των μέσων σταθερής τροχιάς, όπου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το έργο που επιτελείται εκεί.

Όπως ενημερώθηκε, προσφέρονται καθημερινά 500 μερίδες φαγητού, ενώ φροντίδα παρέχεται και σε 300 περίπου, άστεγους πολίτες.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, όπου και είχε σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ. «Είναι χαρά μου που είμαι εδώ, γνωρίζω ότι η Ιερά Μητρόπολή σας έχει ένα ιδιαίτερο έργο και μια ιδιαίτερη παρουσία στο κοινωνικό χώρο, το οποίο εμένα με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας, αν έχουμε κοινό σκοπό, τη δικαιοσύνη, οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους αδύναμους», είπε ο κ. Τσίπρας σε διάλογο που είχε με τον Μητροπολίτη Πειραιώς μπροστά στις κάμερες. «Και πραγματικά η Ιερά Μητρόπολη του Πειραιά κάνει αυτή την προσπάθεια και έχετε αποδώσει σημαντικό έργο στους συνανθρώπους που βρίσκονται ευάλωτοι στον κοινωνικό ιστό. Βεβαίως πρέπει και η πολιτεία να κάνει περισσότερα, και να ενισχύσει τις προσπάθειες σας», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας εθελοντικά ενεργοποιούνται σε μια σειρά από δομές και είναι δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βασικό συστατικό ειναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αδιακρίτως…».  

 

«Αδιακρίτως», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. «Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «και μου κάνει πολύ θετική εντύπωση που το τονίσατε κι εσείς ο ίδιος, γιατί αυτό ειναι βασικό στοιχείο της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τους ανθρώπους, ούτε για τα πιστεύω τους, ούτε για το χρώμα τους δέρματος τους…». «Ούτε για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ούτε για τίποτα», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, αναφέροντας επιπλέον: «Εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ, γιατί είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α’ Πειραιώς, αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Σας ευχαριστούμε και για την τιμή που είχατε κάνει στην πόλη να έρθετε στα Θεοφάνεια, με τη σεπτή παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας και προέδρου της ιεραρχίας μας, κ. Ιερώνυμου και να μας τιμήσετε με τον τρόπο αυτό, τιμώντας, όχι μόνο την θρησκευτική εορτή, αλλά και το μεγάλο της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων, διότι εδώ είναι η ναύαρχος πόλις».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι και για τον ίδιο είναι τιμή να είναι υποψήφιος στον Πειραιά «μια πολύ σημαντική πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και αγώνων για τη διακιοσύνη και σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, και στα χρόνια της Κατοχής αλλά και πιο πριν. Εδώ ήταν η έδρα των εργατικών αγώνων, το μέγα θαύμα της ναυτιλίας στήθηκε στα μηχανουργεία και τα καρνάγια, εκεί δέθηκε το ατσάλι». «Αισθάνομαι», συνέχισε, «μια μεγάλη τιμή που είμαι υποψήφιος εδώ και θέλω να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτή τη σημαντική πόλη και για τους ανθρώπους αυτής της πόλης». «Τώρα έχει αλλάξει και μορφή, έχει γίνει πολύ πιο παναθρώπινος ο χώρος τώρα, με την κρουαζιέρα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων απ’ όλη τη γη», παρατήρησε ο κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη φράση «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»: «Χρησιμοποιήσατε μια ωραία φράση, γραφική ‘Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης’, και ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί, ξέρετε, αυτή η δικαιοσύνη που για τον Θεό είναι απέραντη αγάπη και αποδοχή, για εμάς είναι κάτι πολύ πιο διαφοροποιημένο, ξέρετε, με τους νομικισμούς μας και τους δικανισμούς μας, την ανθρώπινη ατελή όραση του πράγματος. Αλλά η πληρότης της δικαιοσύνης ταυτίζεται με την αγάπη και την κατανόηση, τη συγκατάβαση των ανθρώπων». Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για την εικόνα της Αγίας Τριάδας που κοσμεί το χώρο όπου έγινε η συνάντηση, την οποία είχε ο παλαιός ναός της Αγίας Τριάδας που είχε καταστραφεί το 1944 από τους βομβαρδισμούς στη γερμανική κατοχή, όμως η εικόνα είχε μείνει αλώβητη. «Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας, για τη δράση σας γενικότερα και ευχόμεθα να έχετε κάθε επιτυχία, και στην οικογενειακή σας ζωή, αλλά κυρίως και στο χώρο της πολιτικής δράσης που είναι τόσο σημαντικός, γιατί αφορά όλες τις οικογένειες», είπε καταληκτικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Γηροκομείο Πειραιά όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, και συνομίλησε με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί.

ΠΗΓΗ