Καθημερινές είναι οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή.

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και το σκληρό κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου πολλά μέλη επιλέγουν τον δρόμο της αποχώρησης. Είτε με ανοιχτή πολιτική κριτική, όπως πραγματοποίησαν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον δρόμο της παραίτησης, όπως οι δύο γραμματείς της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σε τέσσερα διαφορετικά μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου

Μάλιστα, στο πεδίο της νεολαίας, αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες αποχωρήσεις σε μαζικό επίπεδο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου συγκεντρώνει τις περισσότερες δυνάμεις της.

Δείγμα του κλίματος που επικρατεί στους νεολαίους του κόμματος είναι η άρνησή τους να συμπορευτούν με τον Στέφανο Κασσελάκη στην κατάθεση στεφανιού για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέτισε φόρο τιμής στον τόπο βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, όπου, στελέχη του βρισκόντουσαν σε τέσσερα διαφορετικά μπλοκ.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και πλήθος στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρνητικά σχολιάστηκε ωστόσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να αποχωρήσει λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση της πορείας, χωρίς, εντέλει, να διαδηλώσει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Σε ένα δεύτερο μπλοκ, πίσω από πανό που έφερε την υπογραφή «Διέξοδος Αριστερά», στοιχήθηκαν μέλη της «Ομπρέλας» που είτε έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε αναμένεται να το πραγματοποιήσουν άμεσα.

Το μπλοκ της «Ομπρέλας»

Ένα τρίτο μπλοκ ήταν αυτό του Δικτύου, της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, δίνοντας το στίγμα διαφοροποίησής τους από τον Στέφανο Κασσελάκη και την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Η Έφη Αχτσιόγλου στο μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκαν στο μπλοκ των αγωνιστών του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Το μπλοκ του ΣΦΕΑ

Την Κυριακή κληρώνει για την ομάδα Αχτσιόγλου

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή αναμένεται να τηλε-συνεδριάσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στέκονται στο πλάι της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής που έφερε την τρίτη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση κατευνασμού των πνευμάτων αλλά και των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα δεδομένα είναι ανοιχτά και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Το κατά πόσο δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη αυτά θα κάνουν -έστω προσωρινά- στην άκρη τις -πολλές- διαφωνίες τους και θα παραμείνουν στο κόμμα, με μια στάση ανοχής, ή θα αποχωρήσουν οριστικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα τρία μηνύματα Κασσελάκη: Χείρα φιλίας, «αποστάτες» και ο στόχος του 17-18%

Κατά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον «ΑΝΤ1» καταγράφηκαν τρία σημαντικά στοιχεία.

Το πρώτο αφορά την -εκ νέου- χείρα φιλίας προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.«Τείνω και πάλι χείρα φιλίας, από την καρδιά μου τείνω και πάλι χείρα φιλίας. Ο χώρος μας το χρειάζεται, η Αριστερά το χρειάζεται, η πατρίδα μας το χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δεύτερο, απαντά σε ενδεχόμενη αποχώρηση, αν δηλαδή δεν δεχθεί η πλευρά Αχτσιόγλου «τη χείρα φιλίας» του Στέφανου Κασσελάκη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», υπογράμμισε -αιχμηρά- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές. «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτή η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει το ποσοστό που επιθυμούν να κρατήσουν στην Κουμουνδούρου, μετά την περιδίνηση και τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα ποσοστό, δηλαδή, ίσο με αυτό των εκλογών του Ιουνίου και -αρκετά- κάτω από αυτό του 2019 και -δεδομένα- μακριά από τη διεκδίκηση της κυβέρνησης και της πρωθυπουργίας που είναι ο κεντρικός στόχος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.



ΠΗΓΗ