Γιάννης Αποστολίδης

Ομιλία του Προέδρου των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», Βασίλειου Στίγκα, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές.

Πριν από περίπου οκτώ (8) μήνες στα Τέμπη,στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δύο (2) τρένα μετά από σφοδρή – μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με μια εμπορική παρέσυραν στον θάνατο πενήντα επτά (57) ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους, νέους.

Ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα και τους Έλληνες για το οποίο υπάρχουν ευθύνες και παραλήψεις, τόσο τεχνικές, όσο και κυβερνητικές.

Ευθύνες του Σταθμάρχη αλλά κυρίως βαθύτατα πολιτικές ευθύνες και είναι φυσικό η Κυβέρνηση περί άλλων να τυρβάζει.

Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για τους δεκάδες νεκρούς και το δράμα των οικογενειών των αδικοχαμένων Ελλήνων και Ελληνίδων στα Τέμπη.

Τα προμηνύματα είχαν φτάσει έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα αρμόδια υπουργείααλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε προκλητικά, δίνοντας την εντύπωση ότι αποδεχόταν την συμφορά που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν!

Οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο έγκαιρα έκρουαν καμπάνες ανησυχίας για την ελλιπέστατη ή ανεπαρκή συντήρηση του δικτύου, την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αλλά και την υποστελέχωση προσωπικού και εργαζομένων.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση τους ανέφεραν στις 7 Φεβρουαρίου 2023 ότι:

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό, καθώς τα δύο (2) πρόσφατα ατυχήματα προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες.

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.

Θα μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει…

Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!».

Αλήθεια πόσο προφητικά τα λόγια των εργαζομένων των σιδηροδρόμων!

Αφού αυτό το πολύνεκρο έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά ανθρωπιάς στους αρμόδιους φορείς του κράτους και της κυβέρνησης!

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 2023 με πολυσέλιδη έκθεση δικαστικοί πραγματογνώμονες γνωμοδότησαν, ότι η απουσία συστημάτων ασφαλείας και τα ανθρώπινα λάθη ήταν τα κύρια αίτια που οδήγησαν στο εν λόγω σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών!

Σε αυτό το μεγάλων ποινικών διαστάσεων σιδηροδρομικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους νέα παιδιά!

Οι οικείοι τους στερήθηκαν το χαμόγελο από τον θάνατο των παιδιών τους.

Στοίχειωσε τους γονείς αυτών των παιδιών η φράση «πάρε με όταν φτάσεις», που έγινε μοιρολόι στην ελληνική κοινωνία.

Μαράζωσαν τους γονείς αυτών των παιδιών τα δάκρυα, οι λυγμοί, οι κραυγές απόγνωσης γιαυτό που τους βρήκε.

Κι αντί η Πολιτεία να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία, προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένες υπηρεσίες και κυβερνητικούς προύχοντες.

Οκτώ (8) μήνες αυτή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί απίστευτα, απάνθρωπα με την συμμετοχή και των άλλων κομμάτων Εξουσίας.

Είναι μέγιστη η θλίψη μας που το θέμα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά που διαφαίνεται μεθοδολογία συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών!!!

Όταν είχε συμβεί η συμφορά στα Τέμπη, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κατά την προσφιλή της τακτική ότι:

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Ευθύνες θα αποδοθούν».

Επειδή, όμως «η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα ανοιγοκλείνει σα φυσαρμόνικα που την παίζει η Διοίκηση», μόλις ακούσαμε αυτήν την υπόσχεση γνωρίζαμε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της, μόνο αν της το επιτρέψει η εκτελεστική εξουσία.

Και επειδή η τελευταία θα φρόντιζε να καλύψει τα νώτα της όσο μπορούσε καλύτερα, προβλέπαμε ότι η εντολή που η κυβέρνηση θα έδινε στην Δικαιοσύνη θα ήταν ίδια με αυτήν που δίνει στην πλειονότητα των αντίστοιχων περιπτώσεων.

Κωλυσιεργία επί μακρόν, ώστε να ξεθυμάνει η οργή και να μειωθεί ο πόνος των χαροκαμένων, με τελική κατάληξη αφ’ ενός ένα γενικό κουκούλωμα και αφ’ ετέρου μια επιλεκτική επίρριψη ευθυνών σε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους που είναι ακίνδυνοι για το σύστημα.

Επιπλέον, αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν να παραμένει ακόμα Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του προσέβαλεβάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών στα Τέμπη;

Όταν σε μεγάλης εμβέλειας ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε:

«Σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;»!

Επικροτείτε εσείς τέτοιες δηλώσεις κύριε Πρωθυπουργέ;

Δείξτε επιτέλους ότι οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας, είναι αυτές που μετράνε, είναι αυτές που αξίζουν και όχι τα κέρδη των εταιριών και τοοικονομικό κόστος που έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ως κυβέρνηση.

Άραγε, για σας η ανθρώπινη ζωή μετρά μόνο όταν πρόκειται να στείλετε μήνυμα μέσω του αριθμού 112 σε περιπτώσεις που έχουμε φωτιές και πλημμύρες, αλλά η ανθρώπινη ζωή σας αφήνει παγερά αδιάφορους όταν πρόκειται για επιβάτες αμαξοστοιχίας;

Εκτός κι αν θα πρέπει να θυμηθούμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της κυβέρνησής σας και των φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων ότι, όταν ο πολίτης ταξιδεύει, αξίζει να θυσιάζεται για να αποκτήσουν οι μελλοντικές γενιές καλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ακόμη και ο πιο σατανικός ταχυδακτυλουργός δεν θα σκεφτόταν να εμφανίσει τις ανθρωποθυσίες ως ευεργέτημα για το κοινωνικό σύνολο!

Οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και οι επιζώντες της τραγωδίας μάχονται να διατηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις για τα αίτια, ώστε να διεξαχθεί η έρευνα εις βάθος.

Ήρθε επιτέλους η ώρα!



ΠΗΓΗ