Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 00:42

Ταραχές ξέσπασαν τη Δευτέρα στο Ροσάριο, στη βορειοανατολική Αργεντινή, μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων οι οποίοι είχαν επιτεθεί σε σπίτια ατόμων που εμπλέκονταν, όπως υποστήριζαν, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδί.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει ένα πλήθος που εκτόξευε πέτρες και είχε αρχίσει να γκρεμίζει τους τοίχους ενός μικρού, τούβλινου σπιτιού σε μια λαϊκή συνοικία της πόλης, όπως δείχνουν τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση.

Αστυνομικοί έβγαλαν από το σπίτι τον ένοικό του. Στη συνέχεια το σπίτι λεηλατήθηκε, με τους συγκεντρωμένους να παίρνουν έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και παιχνίδια. Οι γείτονες συνέχισαν να το κατεδαφίζουν, με βαριοπούλες. Ένα άλλο σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν πήρε διαστάσεις.

Ο τοπικός υπουργός Ασφαλείας Κλαούντι Μπριγιόνι, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα επεισόδια αυτά αντανακλούν την οργή του κόσμου απέναντι στους διακινητές ναρκωτικών. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, σε ανταλλαγή πυρών, τραυματίστηκαν τέσσερα παιδιά ηλικίας από 2 μέχρι 14 ετών. Ένα από αυτά, ένα 11χρονο αγόρι, υπέκυψε στη συνέχεια στα τραύματά του.

«Υπάρχει μια μάχη για τον έλεγχο της περιοχής, μεταξύ μιας ντόπιας ομάδας και μιας άλλης που ήρθε από αλλού με στόχο τον έλεγχο της διακίνησης», είπε ο εισαγγελέας Αντριάν Σπέλτα, που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης. Οι δράστες πυροβόλησαν μέσα από ένα αυτοκίνητο και χτύπησαν τα τέσσερα παιδιά, τα οποία έπαιζαν «κοντά στο πρόσωπο που είχε μπει στο στόχαστρο», πρόσθεσε.

Το Ροσάριο, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Αργεντινής, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας: μόνο το 2022 σημειώθηκαν 287 ανθρωποκτονίες, πενταπλάσιες από τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 00:53ΠΗΓΗ