Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 22:43

Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ειρηνευτική διαμεσολάβηση με τη Ρωσία που δεν θα απέκλειε εξ αρχής οποιαδήποτε εδαφική απώλεια για το Κίεβο ή διακοπή των μαχών, δήλωσε σήμερα από τη Λισαβώνα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Κανένα ειρηνευτικό σχέδιο ή πρωτοβουλία, καμιά διαμεσολάβηση δεν θα πρέπει να ενέχει μια νόμιμη ή πραγματική απώλεια ουκρανικού εδάφους”, δήλωσε στο τέλος μιας συνάντησης με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάο Γκόμες Κραβίνο.

“Καμιά πρωτοβουλία, καμιά διαμεσολάβηση δεν θα πρέπει να βασίζεται στον συλλογισμό ότι θα πρέπει να παγώσει η σύγκρουση και στη συνεχεία να δούμε τί συμβαίνει”, πρόσθεσε ο Κουλέμπα μιλώντας στα αγγλικά ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε σήμερα στην Τζέντα τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον ευχαρίστησε που στηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Από τον Μάρτιο του 2022, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ντε φάκτο ηγέτης της μοναρχίας του Κόλπου είχε απευθύνει έκκληση να βρεθεί “πολιτική λύση” στη σύγκρουση και πρότεινε τη διαμεσολάβησή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οποιαδήποτε διαμεσολάβηση θα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κίεβου.

Ο Κουλέμπα μετέβη στη Λισαβώνα για να συμμετάσχει στην πολύ εμπιστευτική συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που διεξάγεται φέτος στην πορτογαλική πρωτεύουσα έως την Κυριακή.

Η Ουκρανία, η Ρωσία, το ΝΑΤΟ και οι διεθνικές απειλές είναι μεταξύ των θεμάτων των συνομιλιών αυτής της ιδιωτικής συνεδρίασης, στην οποία μετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας περιλαμβάνονται στη λίστα των σχεδόν 130 συμμετεχόντων που παρουσίασαν οι διοργανωτές.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 22:43

ΠΗΓΗ