Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκε στη Συρία σε βομβαρδισμό που αποδίδεται στο Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει»

Ο στρατηγός Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ένας από τους εμπειρότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία, σκοτώθηκε «σε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από μερικές ώρες» στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να ανακοινώσει τον θάνατό του, αναφέροντας ότι ήταν ένας από τους παλαιότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία. Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί», του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί (αριστερά) και Κασέμ Σολεϊμανί.

Η πρώτη αντίδραση των Φρουρών της Επανάστασης

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί, ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης» (σ.σ. των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ) στη Συρία. «Αναμφίβολα, το σφετεριστικό και βάρβαρο σιωνιστικό καθεστώς θα πληρώσει για αυτό το έγκλημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όταν ρωτήθηκε για τον θάνατο του Μουσαβί, ένας εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν σχολιάζει τις πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης».

Το Ισραήλ εξαπολύει εδώ και χρόνια επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Στις αρχές του μήνα, το Ιράν ανέφερε ότι από ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που εργάζονταν ως στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠΗΓΗ