Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τους καταναλωτές η ακρίβεια με τα «ταμπελάκια» στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων να γίνονται πολλές φορές «οδηγός» αλλά να μην εξασφαλίσουν πάντα τη βέλτιστη αγορά. Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του MEGA που ακολουθεί τη «διαδρομή» των τιμών ενός βασικού αγαθού, του φρέσκου γάλακτος.

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σημαντικά και πλέον να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις το «μεγάλο κανάλι» σημειώνει πως οι γαλακτοβιομηχανίες φαίνεται να συνεχίζουν να αυξάνουν ακόμη και την τιμή των προϊόντων που έχουν υπαχθεί σε «μόνιμη μείωση τιμής» με τα παραδείγματα να είναι χαρακτηριστικά.

Τέσσερις μήνες κράτησε η μειωμένη τιμή αντί για έξι που προβλέπει η υπουργική απόφαση

Η τιμή ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος συγκεκριμένης εταιρείας πωλείται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ 1,49 ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου και παραμένει σε αυτή την τιμή μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου. Η τιμή υποχωρεί τότε κατά 10 λεπτά, στο 1,39 ευρώ, όταν εντάχθηκε στη «μόνιμη μείωση τιμής». Στις 14 Φεβρουαρίου όμως, παρότι συμμετέχει στις δράσεις του υπουργείου για μειωμένες τιμές, επανέρχεται η τιμή στο 1,49 ευρώ!

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «μόνιμη μείωση τιμής» δεν μπορούν να αυξήσουν την τιμή τουλάχιστον για έξι μήνες. «Το συγκεκριμένο γάλα ήταν στο 1,49 ευρώ πριν το ‘’καλάθι του νοικοκυριού’’. Μπήκε στη ‘’μόνιμη μείωση τιμής’’ ρίχνοντας την τιμή κατά 7%. Έπρεπε λοιπόν η τιμή του 1,39 ευρώ να παραμείνει για τουλάχιστον έξι μήνες», λέει ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η τιμή ξεκινάει με 1,49 ευρώ, πέφτει σε 1,39 ευρώ και φτάνει να πωλείται σήμερα με 1,44 ευρώ.

Ένα λίτρο γάλα στα 1,49 ευρώ

Από το χωράφι στο ράφι… εφτά φορές πάνω

Στο μεταξύ, τεράστιες αποκλίσεις συνεχίζονται να παρατηρούνται και στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι με το «καπέλο» πολλές φορές να εκτοξεύει την τιμή παρά το γεγονός πως η πρώτη ύλη «φεύγει» φθηνά από τον παραγωγό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ροδάκινα κομπόστα. Οι παραγωγοί πωλούν στα 0.33 λεπτά το κιλό και οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν πάνω από τα 2 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Ελλάδος ελληνικά προϊόντα εντοπίζονται φθηνότερα στην Ευρώπη απ ότι στη χώρα μας. Για παράδειγμα, ελληνικό ελαιόλαδο στην Ελβετία πωλείται 10.45 ενώ στη χώρα μας το λίτρο σήμερα είναι στα 14.08.

Με τη σειρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα δώσει ανάσα στις φουσκωμένες τιμές με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δέκα ημέρες και περιλαμβάνουν μειώσεις τιμών στα ράφια αλλά και καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Όμως, τα δείγματα γραφής που έχουμε φανερώνουν πως αποφασίζονται μεν μέτρα αλλά δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ακριβά μου… ροδάκινα

Άδειο το πορτοφόλι του καταναλωτή

Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα είναι απογοητευτικά με τις τιμές στα τρόφιμα να συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ακρίβεια ήταν τρομακτική και τον Ιανουάριο 2024.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως σταθερά τους τελευταίους μήνες, κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου που εκτινάχθηκε 67,4% καθώς και οι τιμές των φρούτων (14,2%) και λαχανικών (14,4%).

Διψήφια ήταν η αύξηση στις τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών φρούτων (11,7%), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στα ψάρια (7,7%).

Δεν μειώνονται οι τιμές των τροφίμων



ΠΗΓΗ