Ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών στην Ελβετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε ως απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Ο αντισημιτισμός εκδηλώθηκε και στην Ελβετία με τρόπο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της μελέτης

Η μελέτη της Ελβετικής Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων (SIG) και του Ιδρύματος κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (GRA) έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών εκτοξεύτηκε σε 155 το 2023 – τα περισσότερα από αυτά μετά τις 7 Οκτωβρίου – από 57 το προηγούμενο έτος.

Η «άνευ προηγουμένου αύξηση» των περιστατικών, όπως αναφέρεται, περιελάμβανε δέκα σωματικές επιθέσεις, έναντι μίας το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μελέτη, μαζί με λεκτικές προσβολές, γκράφιτι και αντισημιτικές αφίσες.

«Ως αποτέλεσμα των τρομερών τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο αντισημιτισμός εκδηλώθηκε και στην Ελβετία με τρόπο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», έγραψαν ο πρόεδρος της SIG, Ραλφ Λιούιν, και ο ομόλογός του της GRA, Ζολτ Μπαλκανί-Γκερί στο εισαγωγικό σημείωμα της ετήσιας έκθεσης.

Μεγάλη ανησυχία

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά συνέβη στις 2 Μαρτίου, όταν ένας ορθόδοξος Εβραίος μαχαιρώθηκε από έναν ελβετό έφηβο τυνησιακής καταγωγής, υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους.

Το περιστατικό, που περιγράφεται από την SIG ως το σοβαρότερο αντισημιτικό έγκλημα μίσους στην Ελβετία εδώ και δύο δεκαετίες, προκάλεσε ευρύτατο σοκ και ανησυχία και οδήγησε σε αυξημένη ασφάλεια των εβραϊκών χώρων στη Ζυρίχη, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Περίπου 114 από τα αντισημιτικά περιστατικά στην Ελβετία πέρυσι συνέβησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση, όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και απήγαγαν 253, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας αντιποίνων του Ισραήλ στον πυκνοκατοικημένο θύλακα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν επίσης στο διαδίκτυο, με 975 καταγεγραμμένες περιπτώσεις το 2023, από 853 το προηγούμενο έτος.

Σχεδόν τα μισά από τα περιστατικά του 2023 καταγράφηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ



ΠΗΓΗ