Στα δύο είναι χωρισμένος -για ακόμη μια φορά- ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από το ερωτηματολόγιο που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω του iSYRIZA για την ονομασία και την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κίνηση προκάλεσε αναστάτωση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του, λίγες μέρες πριν διεξαχθεί το προγραμματισμένο συνέδριο και εν μέσω τοπικών διαδικασιών στις οργανώσεις.

Τα πρώτα -δημόσια- πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ένα πρόσωπο που ιδιαίτερη σημειολογία, η αντιπρόεδρος της Βουλής και συνομιλίτρια του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Ακολούθησαν οι Χρήστος Σπίρτζης και Πάνος Ρήγας με ανάλογες δηλώσεις. Ακόμη αιχμές άφησαν και οι Νίκος Παππάς -που είχε στηρίξει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη στις δεύτερες εσωκομματικές εκλογές- και Κατερίνα Νοτοπούλου.

Από την άλλη πλευρά, οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί», Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς και Ραλλία Χρηστίδου που υπερασπίστηκαν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων», τόνισε, υπερασπιζόμενη τον Στέφανο Κασσελάκη η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται» αναφέρει η Θεοδώρα Τζάκρη στη δήλωσή της. Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης παρότρυνε «όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form. Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Θεοχαρόπουλος: Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος

Μιλώντας σήμερα στο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε πως «τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες, έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει όλα αυτά και δεν μπορούν να αγνοούνται. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε ένα ερωτηματολόγιο στον iSYRIZA, και ουσιαστικά κατέθεσε προτάσεις για να απαντήσουν όσοι μπαίνουν στο iSYRIZA. Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς τους (πρόεδρος, κεντρικά στελέχη) να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ οικόπεδο για αντιπαροχή από κληρονομιά που είναι όλοι χαρούμενοι όταν προκύπτει το οικόπεδο, άλλα όταν έρχεται το σχέδιο του μηχανικού όλοι θέλουν το ρετιρέ και κανείς τον πρώτο όροφο».

Στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία

Την άμεση σύγκληση τη Δευτέρα (19/02), της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζήτησαν χθες 17 από τα 24 μέλη του οργάνου με επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη.

Την επιστολή δεν υπέγραψαν οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Τα δεκαεπτά μέλη που υπέγραψαν είναι οι Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει μέσω Zoom καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο.



ΠΗΓΗ