Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ για τη συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και ΗΠΑ.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν στη συνεδρίαση ενημερώθηκαν, σύμφωνα με το Channel 12, ότι η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων, μπορεί να γίνει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες της συμφωνίας, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, Ισραηλινοί όμηροι -30 παιδιά και 20 γυναίκες- θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 4 ή 5 μέρες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση από 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και την είσοδο καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα.

Η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει σταδιακά με περίπου 12 ομήρους να απελευθερώνονται την ημέρα.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν τελειώνει με τη συμφωνία

Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει απόψε κατόπιν ψηφοφορίας το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας.

«Δύσκολη αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση απόφαση»

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες. Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

Τα επόμενα βήματα

Εάν, όπως αναμένεται, η συμφωνία εγκριθεί, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει στη συνέχεια τα στοιχεία των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν, δήλωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή.

Το κοινό θα έχει 24 ώρες βάσει νόμου για να υποβάλει έφεση κατά οποιασδήποτε από αυτές τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις κρατουμένων.



ΠΗΓΗ