Βιωσιμότητα, wellbeing, ευελιξία και συμπερίληψη. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ισχυροί του επιχειρείν και εσχάτως και οι δημόσιες υπηρεσίες από τα κτίρια εξ ου και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη μετακόμιση σε νέα, πράσινα γραφεία.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2026 στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβλέπεται να παραδοθούν τουλάχιστον 350.000 τ.μ. νέων γραφειακών εγκαταστάσεων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, καθώς στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα projects από τους ισχυρούς παίκτες του real estate.

Με την προσφορά να κινείται (ακόμη) χαμηλότερα από τη ζήτηση τα κτίρια πολύ καλών προδιαγραφών έχουν γίνει ισχυρός πόλος έλξης, σημειώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση των τιμών των ενοικίων λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών χρηστών.

ΕΥάερο, ευήλιο και ευέλικτο

Στο πρώην εργοστάσιο της Kodak, στο Μαρούσι, όπου η Noval Property από κοινού με την Brook Lane Capital αναπτύσσει το νέο βιοκλιματικό γραφειακό συγκρότημα «The Grid» θα μετακομίσει μέσα στα επόμενα χρόνια η ΕΥ Ελλάδος.

Το νέο office campus θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, και αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο μισό του 2025 στην EY για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση της εταιρείας να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ.

Τα νέα γραφεία, που σχεδιάστηκαν από το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, θα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, και αναμένεται να λάβουν τις κορυφαίες πιστοποιήσεις LEED Platinum και WELL Building Standard.

Κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ (100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στο τελευταίο «φιλέτο» της Κηφισίας μετακομίζει η PwC

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται αυτή την περίοδο το γραφειακό project γραφείων με μισθώτρια την PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65, στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου.

Στο διαμπερές οικόπεδο των περίπου 11 στρεμμάτων, στο τελευταίο «φιλέτο» της λεωφόρου Κηφισίας, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η καλτσοποιία Berkshire, η Dimand Real Estate έχει την ευθύνη ανάπτυξης του βιοκλιματικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. με ανοιχτούς χώρους και ερευνητικό campus για της ανάγκες τις μισθώτριας, με κατασκευάστρια την ΤΕΡΝΑ.

Το πρώτο κομμάτι του έργου παραδίδεται στις 30 Ιουνίου, ενώ το δεύτερο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Το επενδυτικό αυτό ακίνητο με πιστοποίηση LEED Gold και WELL έχει προπωληθεί στην Eurobank (προσύμφωνο για 75 εκατ. ευρώ), με το deal να ολοκληρώνεται εφέτος όταν και το κτίριο θα παραδοθεί στην PwC, η οποία μισθώνει το κτίριο για περίοδο 10 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης επιπλέον 10 ετών, αντί 26 ευρώ ανά τ.μ.

Το Μέγαρο του ΤΕΕ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή της νέας στέγης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Μαρούσι, επί των οδών Λεωφόρου Κηφισίας (άνοδος) Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού (Κόμβος Δαχτυλίδι).

Στο ακίνητο, απέναντι από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου, με τη μέθοδο της αντιπαροχής και σε συνεργασία με την Dimand και τη ΓΕΚ Τέρνα η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή, θα αναπτυχθούν δύο πράσινα βιοκλιματικά κτίρια: το καινούργιο Μέγαρο του ΤΕΕ, το οποίο θα είναι περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και ένα ακόμη κτίριο περίπου 7.500 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δύο όγκοι κτιρίων, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, θα έχουν κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.

Η συνολική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων είναι 24.857,60 τ.μ. και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Η «πράσινη» στέγη της Eurobank

Στην οδό Ομήρου 2 και Σταδίου 12 χτυπάει από τα μέσα Δεκεμβρίου η «καρδιά» της Eurobank. Στα 4.633 τ.μ. του ανακαινισμένου «πράσινου» κτιρίου απέναντι από την Παλαιά Βουλή, στεγάζονται πλέον τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας.

Το ακίνητο, το οποίο ανήκε Groupama Ασφαλιστική, είχε αγοραστεί το 2018 από την Grivalia – πριν απορροφηθεί από τη Eurobank – έναντι 10 εκατ. ευρώ και μετά την ανακαίνισή του, αντικατοπτρίζει τα κριτήρια και την φιλοσοφία ESG του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Επιπρόσθετα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, το παλιό κτίριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς –το πρώτο τσιμεντένιο κτίριο της Αθήνας– θα στεγάσει μέσα στην επόμενη 3ετία επίσης γραφεία της Εurobank.

Τα καινούργια κτίρια της ΔΕΗ

Το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο στην Χρήστου Λαδά 1-3, που κάποτε φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΛ της οικογένειας Λαμπράκη (εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα», ο «Ταχυδρόμος», κ.ά.) μίσθωσε από την 1η Απριλίου στη ΔΕΗ, με τριετές συμβόλαιο και ανοιχτή option ανανέωσης για τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης θα στεγαστούν στους χώρους του.

Το κτίριο, το οποίο απέκτησε η ehret+klein από το fund Apollo πριν από περίπου δύο χρόνια υπέστη ριζική ανακαίνιση και μεταμορφώθηκε με εσωτερικές κατεδαφίσεις σε σύγχρονους χώρους γραφείων, φιλικούς στο περιβάλλον με μικρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (διαθέτει πιστοποιητικό BRΕΕΜ). Η ανακαίνιση κόστισε 8,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος κτήσης ενώ η βασική καινοτομία που ενσωματώνει αφορά στο «Καλειδοσκόπιο».

Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ.

Η ΔΕΗ θα είναι ο μισθωτής 4 ορόφων γραφείων και στο αναγεννημένο Μινιόν. Ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή παράδοση γραφειακών χώρων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με την Dimand, η οποία υλοποιεί την ανακατασκευή του θρυλικού κτιρίου.

Στο κτίριο, όπου θα λειτουργήσει μεγάλο κατάστημα ZARA, εκτός της ΔΕΗ, δύο ορόφους γραφείων έχει μισθώσει και ο όμιλος Inditex για να στεγάσει τα κεντρικά του γραφεία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί της Σταδίου στον αριθμό 59.

Το νέο «στρατηγείο» της ΑΑΔΕ

Μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και 10 λεπτά από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας το (κάποτε) εμπορικό κέντρο Athens Heart, στην οδό Πειραιώς 180-186, αποκτά δεύτερη ευκαιρία με την Premia Properties να το μετατρέπει σε πράσινο συγκρότημα γραφείων για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αντί ετήσιου ενοικίου 4,38 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τμήμα του ανακατασκευασμένου ακινήτου παραδόθηκε αρχές Ιουνίου και το δεύτερο κτίριο (3.000 τ.μ. σε όμορο οικόπεδο όπου βρισκόταν το γνωστό παγοδρόμιο) στα τέλη Ιουνίου, ολοκληρώνοντας ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων πιστοποιημένο κατά Leed Gold, συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ.

Η ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τη συγκέντρωση 9 υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της Αττικής σε ένα χώρο που διαθέτει σύγχρονες υποδομές και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (60% λιγότερο κόστος) ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητα της υπηρεσίας, αφού θα μεταφερθούν σε ένα κτίριο συνολικά 1.700 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την Premia, η ανακατασκευή του Athens Heart και κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα είναι συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Περί τα 20 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς κτιρίου και οικοπέδων.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ