Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών τη Δευτέρα, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι «ολοκλήρωσε» μια σειρά επιδρομών στη νότια Γάζα, χαλαρώνοντας ελαφρώς τις ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή και αναπτερώνοντας τις ελπίδες για εξεύρεση διπλωματικής  λύσης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι συναλλαγές είναι υποτονικές καθώς πολλές αγορές της Ασίας είναι κλειστές λόγω των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Το Brent υποχώρησε έως και 0,8% κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 6,3% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 76 δολάρια.

Ο Ιρανός Hossein Amirabdollahian είχε συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες στη Βηρυτό, μεταξύ άλλων με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς. «Οι εξελίξεις στη Γάζα κινούνται προς μια διπλωματική λύση», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Εύρος διαπραγμάτευσης

Από την αρχή του έτους το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε μια ζώνη περίπου 10 δολαρίων, καθώς η νευρικότητα για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αντισταθμιστεί εν μέρει από την άφθονη παγκόσμια προσφορά και τις ασταθείς προοπτικές ζήτησης — ειδικά στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή.

Η παραγωγή από τη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού – η οποία βοήθησε τις ΗΠΑ να εξάγουν έναν άνευ προηγουμένου όγκο πέρυσι – φαίνεται να σημειώνει άλλο ρεκόρ φέτος. Σύμφωνα με την Plains All American Pipeline LP, που διαχειρίζεται αγωγούς, εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί σχεδόν κατά 5% στα 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2024.

Οι ώρες συναλλαγών στην Ασία είναι περιορισμένες καθώς το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν, του Βιετνάμ και της Μαλαισίας είναι κλειστά λόγω διακοπών.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της ηπειρωτικής Κίνας είναι κλειστές για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους και θα ξαναρχίσουν τις συναλλαγές τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου. Οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ θα επαναληφθούν στις 14 Φεβρουαρίου.



ΠΗΓΗ