Συνεχίζονται για 107η μέρα οι ανηλεείς επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη από τον Λίβανο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία  κατάπαυσης του πυρός. Προτείνεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος». Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν και τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τουλάχιστον 25.105 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.681 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. «Στη Γάζα έχει σκοτωθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού από ό,τι στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ», λέει ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

07:10  Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν και τα σχέδια για μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα και τα σχέδια για μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ «για την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχεται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι», σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν εντολή για συμμετοχή στις αμερικανικές επιθέσεις κατά θέσεων των Χούτι στην Υεμένη, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων dpa πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:01 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών κοντά στη Χεβρώνα

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομών στον καταυλισμό Al-Fawwar και στην πόλη Sa’ir κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της εισβολής στον καταυλισμό Shuafat, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στις ακόλουθες τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη:

  • Ένας άνδρας πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Kafr Ain, βορειοδυτικά της Ραμάλα
  • Στην πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας
  • Στην πόλη Beitunia, δυτικά της Ραμάλα
  • Στις πόλεις Al-Mazraa Al-Sharqiya, Silwad, Deir Jarir και Al-Taybeh, ανατολικά της Ραμάλα
  • Στη γειτονιά Kafr Saba στην Qalqilya
  • Στις γειτονιές Satah Marhaba και Jabal Al-Tawil στο el-Bireh

06:53 «Στη Γάζα έχει σκοτωθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού από ό,τι στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ»

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη Γάζα από το ποσοστό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει το 1,1% του πληθυσμού της Γάζας από  τις 7 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 0,2% και το 0,8% του πληθυσμού που σκοτώθηκε στους πολέμους της Ουκρανίας και του Ιράκ, αντίστοιχα, ανέφερε η Αλμπανέζ σε ανάρτησή του στο Χ, χωρίς να αναφέρει πηγή.

«Κανένας πόλεμος σε αυτόν τον αιώνα δεν πλησιάζει την εκστρατεία εξόντωσης που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη στη Γάζα», δήλωσε.

06:44 Συνάντηση των ΥΠΕΞ  Ισραήλ – Παλαιστίνης με τους ομολόγους τους της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν —αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη— στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.

Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Το έγγραφο

Το εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Η ΕΕ συγκαταλέγεται στους κυριότερους παρόχους οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει ευρεία συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

06:37 Ναρκοπέδιο η Μέση Ανατολή

Όλο και πιο κοντά ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με την άρνηση Νετανιάχου στην προοπτική παλαιστινιακού κράτους να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την περιοχή ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τις «σπαρακτικές δολοφονίες αμάχων».

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε κι άλλες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή επίθεση με drone στον Λίβανο.

Η Χαμάς εξέδωσε έκθεση στην οποία περιγράφει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως «αναγκαίο βήμα» και παραδέχεται «ορισμένα σφάλματα». Ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα είναι «δύσκολος», δηλώνει στην εφημερίδα Maariv ο ισραηλινός έφεδρος υποστράτηγος Eyal Ben-Reuven.

Βομβαρδισμοί πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν τη συνοικία Μπακίμ, στο βορειοδυτικό άκρο της Πολιτείας της Σαάντα, μιας περιοχής στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, στη βόρεια Υεμένη, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Al Masirah».

Επίθεση με drones σημειώθηκε σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό πεδίο al-Omar της Συρίας και στην περιοχή al-Shaddadi. Ομάδες της ιρακινής Αντίστασης έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον θέσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία από τότε που το ισραηλινό καθεστώς άρχισε τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Mehr του Ιράν, οι ομάδες λένε ότι οι επιθέσεις τους είναι αντίποινα για την υποστήριξη της Αμερικής στα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά των ανθρώπων στη Γάζα. Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.



ΠΗΓΗ