Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβίλων στον κόσμο, Vestas Wind Systems A/S της Δανίας, συνεργάζεται με την ArcelorMittal SA για τη χρήση ανακυκλωμένου χάλυβα για την κατασκευή πύργων στους οποίους εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες. Θα εγκατασταθούν για πρώτη φορά στην τοποθεσία Baltic Power από το επόμενο έτος και θα περιορίσουν τις εκπομπές που δημιουργούνται κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά 66% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μοντέλα.

Είναι ένας τρόπος για την κατασκευή ανεμογεννητριών με πιο καθαρό τρόπο. Ενώ η ισχύς που παράγουν οι συμβατικοί στρόβιλοι είναι πράσινη, η κατασκευή τους μπορεί να είναι μια βρώμικη διαδικασία επειδή χρησιμοποιούνται υλικά έντασης ενέργειας όπως χάλυβας και σίδηρος.

Χαλύβδινες πλάκες από σκραπ έτοιμες για χρήση, αντί για την παραγωγή νέου χάλυβα

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε σε συνέντευξή της η Λίσα Έκστραντ επικεφαλής βιωσιμότητας της Vestas. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζουμε ιδιαίτερα στον χάλυβα, επειδή γνωρίζαμε από την αρχή ότι είναι βασικός μοχλός ώστε ο κόσμος να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και να μειώσει τις εκπομπές». Περισσότερη προσπάθεια καταβάλλεται για το «πρασίνισμα» της αρχής της ζωής ενός στροβίλου ή την εύρεση νέων χρήσεων για το τέλος. Μια startup — την οποία έχει υποστηρίξει η Vestas — χρησιμοποιεί ξυλεία για την δημιουργία πύργων. Άλλοι μετατρέπουν παροπλισμένες λεπίδες κατασκευασμένες κυρίως από υαλοβάμβακα σε πεζογέφυρες ή παγκάκια πάρκων.

Πιο πράσινο ατσάλι

Η Vestas είπε ότι οι χαλύβδινες πλάκες που παίρνει θα κατασκευαστούν από σκραπ στο χυτήριο ArcelorMittal στο Βέλγιο χρησιμοποιώντας έναν φούρνο ηλεκτρικού τόξου και αιολική ενέργεια, που απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή νέου χάλυβα από ορυκτό μετάλλευμα. Θα μετατραπούν σε βαριές πλάκες στην Ισπανία, πριν φτάσουν σε ένα εργοστάσιο της Vestas στην Ευρώπη.

Οι πιο πράσινες τουρμπίνες θα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των 76 που πρόκειται να εγκατασταθούν στην τοποθεσία Baltic Power.

Η χρήση χάλυβα χαμηλών εκπομπών στα δύο πάνω μέρη ενός υπεράκτιου πύργου θα μείωνε τις συνολικές εκπομπές του πύργου κατά 25% – και ακόμη περισσότερο για έναν χερσαίο, καθώς ο χάλυβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ολόκληρο τον πύργο, σύμφωνα με την Vestas. Αν και οι ανεμογεννήτριες θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο για να κατασκευαστούν με τις συμβατικές, θα κοστίζουν περισσότερο, ανέφερε η εταιρεία.

Ο ρόλος της ζήτησης

Η Vestas αύξησε τις τιμές το 2021 λόγω του υψηλότερου κόστους χάλυβα και μεταφοράς και αυτό βοήθησε στη δημιουργία καλύτερων περιθωρίων κέρδους εν μέσω της αύξησης των παραγγελιών. Στην πραγματικότητα, έχουν εμφανιστεί σημάδια βελτίωσης για τον ευρύτερο κλάδο, ο οποίος είχε πληγωθεί από τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η δανέζικη εταιρεία ανοίγει επίσης εργοστάσιο στην Πολωνία για να παράγει λεπίδες ψηλότερες από το Άγαλμα της Ελευθερίας, μια άλλη ένδειξη ότι η μελλοντική ζήτηση μάλλον θα παραμείνει υγιής. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί καλό οιωνό και για τις πωλήσεις πιο πράσινων τουρμπινών.



ΠΗΓΗ