Μπελάδες στον Τζο Μπάιντεν προκαλεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκτός από τους Δημοκρατικούς που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του έχουν γυρίσει την πλάτη και εναντιώνονται στις επιλογές του, έχει δεχθεί κι έντονη κριτική εντός των τυχών του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα δεκάδες ασκούμενοι στον Λευκό Οίκο απαιτούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Σε επιστολή που περιήλθε για πρώτη φορά στην κατοχή του NBC News, περισσότεροι από 40 ασκούμενοι που εργάζονται στον Λευκό Οίκο και σε άλλα τμήματα του εκτελεστικού γραφείου του Αμερικανού προέδρου, κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι «αγνόησε» τις «εκκλήσεις του αμερικανικού λαού», μη ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν καλεί σε κατάπαυση του πυρός τον φέρνει σε μεγαλύτερη αντίθεση με προοδευτικά μέλη των Δημοκρατικών

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 16.000 Παλαιστινίους και συνεχίζει να εκφράζει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας, εν μέσω των νέων επιθέσεων κατά της Χαμάς μετά τον τερματισμό της πρόσφατης επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι αναφέρει η επιστολή

«Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ασκούμενοι του Λευκού Οίκου και του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου του Φθινοπώρου 2023, δεν θα παραμείνουμε πλέον σιωπηλοί στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», αναφέρει η επιστολή.

«Είμαστε Παλαιστίνιοι, Εβραίοι, Άραβες, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, μαύροι, Ασιάτες, Λατίνοι, λευκοί και queer. Ακούμε τις φωνές του αμερικανικού λαού και καλούμε την κυβέρνηση να απαιτήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν είμαστε οι ιθύνοντες του σήμερα, αλλά φιλοδοξούμε να γίνουμε οι ηγέτες του αύριο και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πώς οι εκκλήσεις του αμερικανικού λαού έχουν ακουστεί και μέχρι στιγμής αγνοηθεί».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η «συνεχιζόμενη βία που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση» έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση μουσουλμάνων και Αράβων στις ΗΠΑ, όπως ο πυροβολισμός τριών Παλαιστίνιων φοιτητών στο Βερμόντ και η δολοφονία ενός εξάχρονου Παλαιστίνιου αγοριού στο Σικάγο. Οι ασκούμενοι αναφέρουν ακόμα ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν συμβαδίζουν με τις αρχές της κυβέρνησης Μπάιντεν και τις εθνικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

«Τρομοκρατηθήκαμε από την κτηνώδη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών και είμαστε τρομοκρατημένοι από την κτηνώδη και γενοκτονική απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, που χρηματοδοτείται από τα αμερικανικά φορολογικά μας δολάρια, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 14.000 αθώους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι παιδιά», προσθέτει η επιστολή.

«Ενώ η κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στην ανθρωπιστική παύση, υποστηρίζουμε ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη παύση της μαζικής σφαγής αθώων αμάχων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας απλά δεν αρκεί.

«Καλούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα, απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, και να υποστηρίξει μια διπλωματική λύση που θα βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή και το ισραηλινό απαρτχάιντ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και για μια ελεύθερη Παλαιστίνη».

Και Δημοκρατικοί κατά Μπάιντεν

Όπως αναφέρει το Newsweek, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν καλεί σε κατάπαυση του πυρός τον φέρνει σε μεγαλύτερη αντίθεση με προοδευτικά μέλη των Δημοκρατικών, καθώς και με ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων. Την Τρίτη, μια δημοσκόπηση της Data for Progress διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων (61%), συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών (76%), υποστηρίζουν την έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί η βία στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη αρκετές εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς και τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έξι στους 10 Δημοκρατικούς (63%), ενήλικες κάτω των 35 ετών (67%) και οι έγχρωμοι (64%) δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του Ισραήλ. Κατά της επιχείρησης του Ισραήλ τάσσεται και η πλειοψηφία των γυναικών (52%).

Όσον αφορά τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το ποσοστό αποδοχής είναι μόλις 32%, δηλαδή χαμηλότερο από το ήδη αναιμικό 37% της συνολικής αποδοχής της κυβέρνησής του σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Αυτό το έλλειμμα αποδοχής είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των ομάδων που αντιτίθενται περισσότερο στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα: Οι Δημοκρατικοί, οι έγχρωμοι, οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες. Αυτές οι ομάδες εκφράζουν σημαντικά λιγότερη αποδοχή για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Μπάιντεν όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από ό,τι προσφέρουν για τη συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο Μπάιντεν κινδυνεύει να αποξενώσει πιθανούς ψηφοφόρους στις εκλογές του 2024, αν δεν υποστηρίξει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ακόμα περισσότερες αντιδράσεις κατά του Μπάιντεν

Μια ομάδα μουσουλμάνων ηγετών σε διάφορες βασικές πολιτείες του 2024, όπως το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια και η Πενσυλβάνια, ανακοίνωσαν πρόσφατα την εκστρατεία #AbandonBiden λόγω οργής για την αντίδραση του προέδρου στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα να συνεχίσει να αναβαθμίζει το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα και να συνεχίσει να μας βάζει σε πολέμους και να συνεχίσει να μην εκτιμά τη ζωή», δήλωσε στο Newsweek ο διοργανωτής Γιαϊλάνι Χουσεΐν.

Μια διαδικτυακή αίτηση από την ομάδα Jewish Voice for Peace που καλεί τον Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός έχει συγκεντρώσει σχεδόν 300.000 υπογραφές.



ΠΗΓΗ