Κορυφαίος αξιωματούχος της CIA δημοσίευσε μια εικόνα νέου με παλαιστινιακή σημαία στο Facebook δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, σε μια ασυνήθιστη δημόσια πολιτική δήλωση από ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA άλλαξε τη φωτογραφία εξωφύλλου της στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου σε μια εικόνα ενός άνδρα που κουνάει μια παλαιστινιακή σημαία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε ιστορίες που επικρίνουν το Ισραήλ.

Η υπάλληλος δεν κατονομάζεται, με την υπηρεσία πληροφοριών να εκφράζει ανησυχίες για την ασφάλειά της!

Η ανάρτηση μιας ανοιχτά πολιτικής εικόνας σε μια δημόσια πλατφόρμα είναι μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση για έναν ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών. Από την άλλη, όσοι εκφράζουν στήριξη προς την Παλαιστίνη, είναι ευκολότερο να στοχοποιηθούν, να λυθούν τα συμβόλαιά τους ή να έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως ξεσκονίστηκε το προφίλ της στο δίκτυο. Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η ανώτερη αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δημοσίευσε επίσης μια selfie με ένα αυτοκόλλητο που έγραφε «Free Palestine» πάνω στη φωτογραφία.

Ένα άτομο που γνωρίζει την εικόνα δήλωσε ότι δημοσιεύτηκε στο Facebook πριν από χρόνια και πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση.

«Η αξιωματικός είναι αναλυτής καριέρας με εκτεταμένο υπόβαθρο σε όλες τις πτυχές της Μέσης Ανατολής και αυτή η ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας δεν είχε σκοπό να εκφράσει θέση για τη σύγκρουση», δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση στους Financial Times.

Το πρόσωπο αυτό πρόσθεσε ότι η ανώτερη αξιωματικός είχε επίσης δημοσιεύσει αναρτήσεις στο Facebook με τις οποίες πήρε θέση κατά του αντισημιτισμού.

Η αξιωματούχος της CIA αναγκάστηκε να διαγράψει όλες τις αναρτήσεις της.

Η εικόνα θεωρήθηκε ανησυχητική «Δεδομένης της μακροχρόνιας απίστευτα στενής σχέσης της CIA με τους Ισραηλινούς υπό την ιδιότητα του συνδέσμου, αυτό θα ήταν εξαιρετικά παράτυπο για έναν ανώτερο αξιωματούχο της υπηρεσίας», δήλωσε ένας δεύτερος πρώην αξιωματούχος.

Παραβίαση πολιτικής και εσωτερική επανεξέταση

Το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική επανεξέταση για να αξιολογηθεί κατά πόσον παραβιάστηκαν τυχόν πολιτικές της υπηρεσίας σχετικά με την προσωπική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους υπαλλήλους της.

Οι περισσότεροι οργανισμοί διαθέτουν κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποτρέψουν κάθε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ή μεροληψία. Οι οδηγίες αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπου ακόμη και η αντιληπτή μεροληψία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις των προσωπικών εκφράσεων από άτομα σε ευαίσθητες θέσεις. Το ζήτημα του πού πρέπει να τεθεί η γραμμή μεταξύ των προσωπικών ελευθεριών και των επαγγελματικών ευθυνών είναι πολύπλοκο και αμφιλεγόμενο.

Στον κόσμο της εθνικής ασφάλειας και των πληροφοριών, τα διακυβεύματα είναι ακόμη υψηλότερα και η συζήτηση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη.

Η αντίδραση της CIA

ΗCIA απέστειλε εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο προειδοποιεί τους υπαλλήλους να μην αναρτούν πολιτικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση μιας φιλοπαλαιστινιακής εικόνας στο Facebook από την ανώτερο αξιωματικό.

Το email προς το προσωπικό ήταν «απλώς μια υπενθύμιση της υφιστάμενης πολιτικής», δήλωσε στο NBC News Αμερικανός αξιωματούχος.



ΠΗΓΗ