Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε ως ουσία αβάσιμη την αγωγή της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που αξίωνε αποζημίωση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, οι γονείς και τα αδέλφια του στρέφονταν κατά του Δημοσίου για ευθύνες των οργάνων του -των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ-, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου είχε τραυματιστεί θανάσιμα ο 33χρονος.

Στην αγωγή η οικογένεια υποστήριζε ότι το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου, οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ασκώντας υπερβολική βία «για τις περιστάσεις, που δεν δικαιολογούσε η ψυχοσωματική υγεία του παθόντος, ο οποίος στερείτο δυνατότητας αντίστασης».

Σε ό,τι αφορά τον διασώστη του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο αυτός, σύμφωνα με την οικογένεια, «δεν εκτέλεσε συννόμως την αποστολή του», καθώς «άφησε αβοήθητο τον Ζακ Κωστόπουλο χωρίς να του παράσχει ως όφειλε την αναγκαία προνοσοκομειακή φροντίδα».

Επρόκειτο, σύμφωνα την οικογένεια του 33χρονου, για «παράνομες ενέργειες οι οποίες επιδείνωσαν την επιβαρυμένη κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου και συνέβαλαν αιτιωδώς στην επέλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος».

Η οικογένεια υποστήριζε στην αγωγή ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ασκώντας υπερβολική βία για τις περιστάσεις

Το σημείο έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου βρήκε τον θάνατο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

Το δικαστήριο βάσισε την κρίση του στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας (1ος βαθμός) τον Μάιο του 2022 επί της ενοχής των έξι κατηγορουμένων της υπόθεσης, δηλαδή του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη συγκατηγορουμένου του και τεσσάρων αστυνομικών.

Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν αθωωθεί.

Στον κοσμηματοπώλη λόγω ηλικίας το δικαστήριο είχε επιβάλει έκτιση ποινής με κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ για τον μεσίτη έκρινε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο τελευταίος ύστερα από δύο μήνες στη φυλακή αποφυλακίστηκε με όρους, καθώς έγινε δεκτή αίτηση αναστολής του, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).

«Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν το καθήκον τους»

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι αστυνομικοί δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, το οποίο αποδείχθηκε από τα στοιχεία του φακέλου της ποινικής δίκης και την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα την απόφαση, ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ είχε εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο «δέχθηκε επίθεση με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κεφαλή και άλλα μέρη του σώματός του» από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπως και τον μεσίτη».

«Ακολούθως στο σημείο έφτασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμένα ώστε ‘να τον καθηλώσουν στο έδαφος για να επιτύχουν τη δέσμευσή του’, εκτελώντας το έργο που τους είχε ανατεθεί».

«Ο διασώστης του ΕΚΑΒ δεν διέκοψε την παροχή βοήθειας από δική του ευθύνη, αλλά λόγω του γυαλιού που ο πληγείς κράδαινε στα χέρια του», λέει το δικαστήριο

Στιγμιότυπο από την πορεία που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, την οποία διοργάνωσε η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie

Η ασκηθείσα εξ αντικειμένου βία δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο που απαιτείτο για την εξουδετέρωση του συλληφθέντος», αναφέρει η απόφαση για τους αστυνομικούς σημειώνοντας ακόμη ότι αυτοί «δεν είχαν πρόθεση να του προκαλέσουν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι σωματικές βλάβες από τις ενέργειές τους δεν αποτυπώθηκαν στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

Κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο «στην εξελικτική πορεία του τραγικού συμβάντος, σπουδαίας κρισιμότητας γεγονός συνιστά ο χρόνος άφιξης των αστυνομικών στον τόπο του επεισοδίου».

Συγκριμένα, είχε προηγηθεί η έξοδος του Ζακ Κωστόπουλου από το κοσμηματοπωλείο και η επίθεση που αυτός δέχθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τον μεσίτη, «οι οποίοι με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και τα πόδια του προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες».

Ως εκ τούτου οι ενέργειες των αστυνομικών «προκειμένου να ακινητοποιήσουν τον Ζαχαρία Κωστόπουλο και να τον συλλάβουν δεν συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατό του».

Αντίθετα, «τέτοιος αιτιώδης σύνδεσμος με τον θανατηφόρο αποτέλεσμα συνάπτεται με την αδικοπρακτική συμπεριφορά» του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ το οποίο εν γνώσει του, σύμφωνα με την οικογένεια, άφησε αβοήθητο το θύμα, η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρει ότι ουδέποτε απαγγέλθηκε κατηγορία εις βάρος του διασώστη για την πράξη της θανατηφόρου έκθεσης.

Αντίθετα, ο διασώστης που έφτασε στο σημείο παρείχε στον Ζακ Κωστόπουλο τις πρώτες βοήθειες, όμως η «παροχή της βοήθειας διεκόπηκε μετ’ ολίγον όχι όμως από δική του ευθύνη αλλά εκ του γεγονότος ότι δημιουργήθηκε σοβαρή διακινδύνευση της ζωής του εκ του θραύσματος γυαλιού που ο πληγείς κράδαινε στα χέρια του στην προσπάθεια να απομακρυνθεί, η κατάσταση δε αυτή διήρκεσε κατά κυριολεξία ελάχιστα λεπτά της ώρας, όχι περισσότερα των έξι λεπτών έως ότου επιτεύχθηκε από τους αστυνομικούς η ακινητοποίηση και χειροπέδησή του, διακομιζόμενος ακολούθως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».



ΠΗΓΗ