Το Γκρίνουιτς είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά καταφύγια του Σίδνεϊ. Είναι ένα πολύ ήσυχο προάστιο της χερσονήσου μπροστά στο λιμάνι.

Η εγγύτητα στο νερό είναι αυτό που πολλοί κάτοικοι του Σίδνεϊ λένε ότι εκτιμούν περισσότερο στην πόλη τους – και η άγρια ελικοειδής ακτογραμμή της προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να την απολαύσετε.

Ωστόσο, όσο άφθονες είναι οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες του Σίδνεϊ, η προσφορά ακινήτων υψηλής ποιότητας σε αυτές παραμένει χαμηλή. Η Έριν βαν Τούιλ, επικεφαλής κατοικιών στα κτηματομεσιτικά γραφεία Knight Frank Australia, λέει ότι 42 σπίτια πουλήθηκαν για 10 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, διπλάσιος αριθμός από το προηγούμενο τρίμηνο και σχεδόν διπλάσιος από τις 22 πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η έλλειψη προσφοράς αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των τιμών των πολυτελών κατοικιών περισσότερο από κάθε άλλη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με τη Savills, η οποία προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 8 και 10% φέτος.

Πανάκριβη η θέα στο λιμάνι

Με τους περισσότερους ντόπιους πλούσιους να θέλουν θέα στο λιμάνι, τα παραθαλάσσια ακίνητα πρώτης γραμμής στο Σίδνεϊ έχουν υψηλότερη τιμή από τα παραθαλάσσια ακίνητα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η Knight Frank υπολογίζει ότι τα σπίτια δίπλα στο νερό κοστίζουν 118% περισσότερο από παρόμοια σπίτια στην ενδοχώρα.

Στην κορυφή της αγοράς βρίσκονται σπίτια όπως το ρετιρέ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (65,38 εκατομμύρια δολάρια) στο One Barangaroo Crown Residences, ένα πολυτελές συγκρότημα με επωνυμία ξενοδοχείου σε μια πρόσφατα ανακαινισμένη περιοχή του κέντρου της πόλης κοντά στη Γέφυρα , στο Λιμάνι του Σίδνεϊ. Το ρετιρέ είναι μια από μόλις τέσσερις από τις 76 μονάδες του συγκροτήματος που είναι ακόμη προς πώληση.

Όμως, η φύση της ελικοειδούς ακτογραμμής του Σίδνεϊ σημαίνει ότι οι πιο ακριβές παραθαλάσσιες περιοχές της πόλης είναι διάσπαρτες παντού, από τις Βόρειες Παραλίες (όπου η μέση τιμή κατοικίας είναι 2,6 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, σύμφωνα με το PropTrack) μέχρι τα Ανατολικά Προάστια, όπως το Point Piper.

Το Surry Hills, κοντά στην κεντρική Central Business District, ήταν από τις πρώτες κεντρικές γειτονιές που «εξευγενίστηκαν». Οι τιμές εκεί αυξήθηκαν 20% πέρυσι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, και η μέση τιμή πώλησης το 2023 ήταν 24.352 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Σίδνεϊ που είναι 2.590 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αλλά σε όλη την πόλη, η οικονομική προσιτότητα παραμένει μεγάλο ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 12 ετών στο 4,35% – και το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων επί του παρόντος 6,8% – η διάμεση τιμή κατοικίας αυξήθηκε κατά 11,7% το έτος έως τον Φεβρουάριο και ανέρχεται σε 1,395 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoreLogic . Η διάμεση τιμή ενός ακινήτου είναι περίπου 13 φορές μεγαλύτερη από το διάμεσο εισόδημα, με αποτέλεσμα η ομάδα σκέψης της Επιτροπής για το Σίδνεϊ να την ανακηρύσσει ως την έκτη πιο απρόσιτη πόλη στον κόσμο για στέγαση.

Δημοπρασίες προσελκύουν αγοραστές

Υπάρχει πρόσθετη πίεση για τους αγοραστές από το γεγονός ότι πολλά ακίνητα πωλούνται σε δημοπρασίες, για να ενθαρρύνουν τις ανταγωνιστικές προσφορές. «Και η αρχική  τιμή είναι γενικά πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο ιδιοκτήτης, μόνο και μόνο για να ενδιαφερθούν οι αγοραστές», λέει η 49χρονη Σούζαν Μπάρντρικ, μαία με καταγωγή από το Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Δεκέμβριο, αγόρασε ένα αρχοντικό τριών υπνοδωματίων στο Matraville στα Ανατολικά Προάστια, 15 λεπτά με τα πόδια από την παραλία Malabar, για 1,1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

Η ανάγκη για περισσότερη στέγαση σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, που τροφοδοτείται εν μέρει από τους αριθμούς ρεκόρ μετανάστευσης το 2023, είχε ως αποτέλεσμα την επανατοποθέτηση της γης για οικιστική ανάπτυξη — συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καθώς το Σίδνεϊ γίνεται πιο πυκνοκατοικημένο, «θα ανεβάσει την αξία της γης που δεν μπορεί να αναπτυχθεί», λέει στους FT ο Νικ Μπόιντ στο Belle Property, μέρος του δικτύου LeadingRE. Το πλούσιο Balmoral Slopes, πιστεύει, θα γίνει ακόμα πιο ακριβό καταφύγιο για τους αγοραστές, καθώς η τοπογραφία και η τοποθεσία μπροστά στο λιμάνι δυσκολεύουν την ανάπτυξη.

Ο Ντένις Καρπ είναι ανακουφισμένος προς το παρόν, τουλάχιστον, που ενώ τα γειτονικά προάστια του Σεντ Λέοναρντς και Λέιν Κόουβ φιλοξενούν σημαντικές νέες εξελίξεις, το Γκρίνουιτς παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

«Είναι ένα προάστιο γνωστό για τη φυσική του ομορφιά και κατοικείται από ανθρώπους που μένουν για πολύ καιρό».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ