Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Βένταντ Πατέλ, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με την καταδίκη του Ισραήλ ότι η Νότια Αφρική αποτελεί το νομικό τμήμα της Χαμάς, αλλά απορρίπτει και την κατηγορία ότι η χώρα διαπράττει γενοκτονία.

«Αυτός δεν είναι ένας χαρακτηρισμός που θα έκανα από εδώ πάνω για τους νοτιοαφρικανούς εταίρους μας», είπε απαντώντας σε ερώτηση. «Ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι αβάσιμος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατώντας ίσες αποστάσεις.

Ο Πατέλ καταδίκασε επίσης την κατάληψη από το Ιράν ενός ελληνικού πετρελαιοφόρου

O αμερικανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πάνω από 7.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά λέει ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ζητώντας να εισέλθει γρηγορότερα περισσότερη βοήθεια και όχι μόνο.

Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ St.Nicholas που πλέον κρατείται από το Ιράν μαζί με 20 μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους έναν Έλληνα.

Τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και του ελληνικού τάνκερ

«Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ρέει στη Γάζα, περισσότερα εμπορικά αγαθά πρέπει να ρέουν στη Γάζα», λέει, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι το θέμα ήταν κεντρικό θέμα των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.

Ο Πατέλ καταδικάζει επίσης την κατάληψη από το Ιράν ενός ελληνικού πετρελαιοφόρου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του. Χαρακτηρίζει την κατάληψη ως την τελευταία από μια σειρά ιρανικών ενεργειών που αποτελούν «απειλή για την παγκόσμια οικονομία». Λέει ότι οι ΗΠΑ θα διαβουλευτούν με τους περιφερειακούς εταίρους για το πώς θα απαντήσουν στο Ιράν.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ