Μερίδα συγγενών των Ισραηλινών που κρατούνται ως όμηροι, σύμφωνα με την Haaretz, απόχώρησε από την συνάντηση με το συμβούλιο πολέμου γιατί θεώρησαν πως η απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι προτεραιότητα.

Αρκετοί συγγενείς των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αποχώρησαν από τη συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου το βράδυ της Δευτέρας – ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, όταν τους είπαν ότι οι στόχοι της απελευθέρωσης των ομήρων και της ανατροπής της Χαμάς είναι εξίσου σημαντικοί.

Σκιές γύρω από τις προτεραιότητες του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου

Ο Ούντι Γκόρεν, του οποίου ο ξάδελφος, ο 42χρονος Ταλ Χαϊμί, είναι μεταξύ των ομήρων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι 12 ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να εξηγήσουν οι υπουργοί τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο. «Πριν από λίγες ημέρες, συναντηθήκαμε μόνο με τον Gantz και τον Eisenkot», δήλωσε ο Goren.

«Μας είπαν απερίφραστα ότι ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου ήταν η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και τώρα μας λένε, απαντώντας σε μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, ότι τα άλλα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου λένε ότι υπάρχουν δύο εξίσου σημαντικοί στόχοι».

Ο Νετανιάχου που φοβάται για το πολιτικό του μέλλον, είναι αυτός που τηρεί πιο σκληρή στάση

Εκατό μέλη της Βουλής (σ.σ. ανέφερε της Κνεσέτ) μας υποσχέθηκαν ότι πιστεύουν πως «ο υπέρτατος στόχος του πολέμου πρέπει να είναι πρώτα και κύρια η απελευθέρωση των ομήρων. Ο Νετανιάχου είπε ότι και οι δύο στόχοι είναι εξίσου σημαντικοί», πρόσθεσε ο Γκόρεν.

«Πρόκειται για μια τεράστια απογοήτευση. Αν το κράτος του Ισραήλ θέλει να αποδείξει ότι τιμά τη ζωή πάνω απ’ όλα, ότι πιστεύει πραγματικά στην αξία της ανθρώπινης ζωής, τα λόγια δεν αρκούν».

Πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου: «Θεωρούμε τη ζωή ιερή και φέρνουμε τους ανθρώπους μας πίσω ζωντανούς».

Να σημειωθεί πως υπήρξαν αντιδράσεις καθώς αρχικά δεν χωρούσαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, όλοι οι εκπρόσωποι των συγγενών των απαχθέντων, όμως εν τέλει όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν την στρατηγική του πολεμικού συμβουλίου, ενημερώθηκαν.

Η ανακοίνωση του Μπέτζαμιν Νετανιάχου μετά το πέρας της συνάντησης

Τεχνηέντως το ζήτημα της Χαμάς το έθεσε μετά το ζήτημα των ομήρων στον επίλογο της ανακοίνωσης που ανήρτησε στην πλαφόρμα Χ.

«Μαζί με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, συναντήθηκα απόψε με τις οικογένειες των απαχθέντων, οι οποίες βρίσκονται πάντα στην καρδιά μου και καθοδηγούν τις ενέργειές μου.

Η αποκατάσταση των απαχθέντων μας είναι ένα ιερό και ύψιστο καθήκον – και είμαι δεσμευμένος σε αυτό. Δεν έχουμε υποχωρήσει από το καθήκον της επιστροφής τους, και αυτό είναι δική μου ευθύνη και του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου.

Άκουσα τον πόνο των οικογενειών. Μιλήσαμε από καρδιάς, μοιράστηκα μαζί τους όσο μπορούσα τις πολιτικές, πληροφοριακές και επιχειρησιακές προσπάθειες που ηγούμαστε επί 24ώρου βάσεως.

Είπα στις αγαπητές οικογένειες: οι όμηροίμας είναι πάντα μπροστά στα μάτια μου – από τη στιγμή που σηκώνομαι το πρωί μέχρι να πάω για ύπνο αργά το βράδυ – όλη την ώρα.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επιστρέψουμε τους ομήρους μας στα σπίτια τους, να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον καμία απειλή από τη Γάζα».



ΠΗΓΗ