Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τετάρτης, οι τόνοι σε γενικές γραμμές ήταν προβλέψιμα χαμηλοί. Και αυτό γιατί η πραγματική συζήτηση για το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο απ’ όλα αυτές τις μέρες την πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι 32 θα συναντηθούν δια ζώσης: μια αλλαγή στο πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μετέτρεψε την συνεδρίαση σε τηλεδιάσκεψη και, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας μετατόπισε σε επόμενο χρόνο την κουβέντα για την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης δεν έκανε μόνο αυτό. Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέχρι η κοινοβουλευτική ομάδα να καθορίσει την στάση της, να είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους -να μένουν κυρίως στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου για όλους και να επισημαίνουν πως η τελική απόφαση της ΚΟ θα έχει ως βασικό γνώμονα τα συμφέροντα των παιδιών.

Η σύσταση του Ανδρουλάκη για ψυχραιμία ήρθε μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος ταύτισε το ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων στο γάμο με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί κυρίως στο παρασκήνιο και σε ιδιωτικές συζητήσεις από βουλευτές της περιφέρειας αφορούν κυρίως το δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την πιθανότητα να ανοίξει παράθυρο διευκόλυνσης για την παρένθετη κύηση -παρότι το νομοσχέδιο, όπως έχει ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Συστάσεις για ψυχραιμία

Η σύσταση του Ανδρουλάκη για ψυχραιμία ήρθε μετά τις δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος ταύτισε το ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων στο γάμο με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα, προκαλώντας και την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε από την Χαριλάου Τρικούπη να καταδικάσει τις «ομοφοβικές δηλώσεις» του βουλευτή.

«Ας μην σπεύδει να κάνει τον τιμητή ο μέχρι πρότινος αρνητής του Ολοκαυτώματος. Ας δουν στην κυβέρνηση τα του οίκου τους και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν δεκάδες βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς», σχολίασαν από το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι απόψεις του βουλευτή Λέσβου δεν απηχούν αυτές του κόμματος.

Ο Παρασκευαΐδης από την Λέσβο και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από την Χίο είναι οι δύο βουλευτές που έχουν εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις τους, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα βουλευτών περιμένει να δει το νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί.

Τις τελευταίες ώρες επιτελικά στελέχη έχουν ξεκινήσει τις πρώτες κατ’ ιδίαν συζητήσεις με φερόμενους διαφωνούντες -η επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι, τελικά, παρά τις αρχικές διαθέσεις, στο τέλος οι διαφοροποιήσεις θα είναι περίπου 6-7, με όσους εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις να επιλέγουν την αποχή και όχι την καταψήφιση. Στον αντίποδα, από την πρώτη στιγμή έχουν τοποθετηθεί (και δημόσια) θετικά υπέρ του νομοσχεδίου όλοι οι βουλευτές της Αττικής (Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης).

Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, που ομόφωνα τάχθηκε υπέρ του ναι σε όλα -και στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία και στην παρένθετη κύηση. Τα μέλη του τομέα είναι έτοιμα να ενισχύσουν και την σχετική τεκμηρίωση, εφόσον τους ζητηθεί, για να πειστούν και όσοι βουλευτές αντιδρούν. Ο Ανδρουλάκης, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την επόμενη εβδομάδα παρέπεμψε τους βουλευτές στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομεάρχη, Παύλο Χρηστίδη.



ΠΗΓΗ