Συνεχίζει το Ισραήλ το αιματοκύλισμα της Γάζας, με τον υπουργό Άμυνας να διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις των IDF, που περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό προσφυγικών καταυλισμών και «ασφαλών» περιοχών, θα συνεχιστούν. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 318 τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν  ξεκινά αυτή την εβδομάδα ταξίδι στη Μέση Ανατολή και θα έχει «μερικές από τις πιο δύσκολες» συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο, κι ενώ από το Ισραήλ, προωθείται η μαζική εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας και την υπαγωγή της περιοχής υπό ισραηλινό έλεγχο.

Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ, υπαινίσσεται στρατιωτική λύση στην ένταση με τον Λίβανο, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει πως  η χώρα βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» με «ελάχιστα χρονικά περιθώρια» για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 22. 438 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 57. 614 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο in:

07:22 Παρατηρητές πολέμου λένε ότι τέσσερις παλαιστινιακές ομάδες μάχονται με τις ισραηλινές δυνάμεις στο Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον τέσσερις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μάχονται κατά της προέλασης των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassem, έχουν συμμετάσχει στις μάχες με τις Ταξιαρχίες al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Al-Aqsa – που αναγνωρίζονται ως η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ – και τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης, τη στρατιωτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), οι Παλαιστίνιοι μαχητές στο Χαν Γιουνίς χρησιμοποιούν αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκετοβόλα και όλμους εναντίον του ισραηλινού πεζικού και των τεθωρακισμένων στο κέντρο της νότιας πόλης.

Μαχητές του PIJ εκτόξευσαν επίσης μια ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, το Άσκελον, την Πέμπτη, ανέφεραν οι παρατηρητές πολέμου, σημειώνοντας ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν άρει τους περιορισμούς στην εκπαίδευση και στον χώρο εργασίας στην ισραηλινή πόλη στις 18 Δεκεμβρίου λόγω της υποχώρησης της απειλής των πυραύλων από τη Γάζα.

Το ISW και το CTP σημειώνουν επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα εντείνονται και ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές κάνουν λάθος να «μετρούν αντίστροφα» για το πότε πιστεύουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα.

07:10 Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

  • Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στο κέντρο της Ράφα, μια περιοχή που κάποτε είχε ανακηρυχθεί «ζώνη ασφαλείας» για τους αμάχους.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 17χρονο κατά τη διάρκεια επιδρομής  στην πόλη Beit Rima στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Τα ΗΑΕ καταδικάζουν τις «εξτρεμιστικές» δηλώσεις των ακροδεξιών υπουργών του Ισραήλ Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir που ζητούν την εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
  • Η κυβέρνηση πολέμου υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διχάζεται τις τελευταίες ημέρες για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υψηλού επιπέδου με θέμα τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα εξελίχθηκε «σε καυγά» καθώς συγκρούστηκαν δεξιοί υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή

06:55 Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη

Αρκετές επιδρομές πραγματοποιούνται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις περιοχές της Ναμπλούς, της Ραμάλα και της Χεβρώνας μεταξύ άλλων περιοχών, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Στη Χεβρώνα, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνουν χώρα στη Ναμπλούς.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα της έγιναν στόχος σε δύο διαφορετικές πόλεις με σφαίρες από καουτσούκ και ότι θραύσματα γυαλιού τραυμάτισαν κάποιους από τους γιατρούς εκεί.

Πλάνα δείχνουν τον θανάσιμο πυροβολισμό Παλαιστίνιου εφήβου κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Beit Rima

06:40  Το ισραηλινό σχέδιο για τη Γάζα

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε χθες Πέμπτη το βράδυ το περίγραμμα του αρχικού σχεδίου του για την «επόμενη ημέρα», μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προβλέπει πως δεν θα υπάρχει «ούτε η Χαμάς», ούτε «ισραηλινή πολιτική διοίκηση» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Αποκάλυψε τις αδρές γραμμές αυτού του σχεδίου στον Τύπο προτού το υποβάλει στην κυβέρνηση πολέμου υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διχάζεται τις τελευταίες ημέρες για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Η αποκάλυψη του σχεδίου Γκάλαντ έγινε την παραμονή νέας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με σκοπό κυρίως την αποτροπή του σεναρίου εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Κατά το σχέδιο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».

Η νέα φάση

Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα», ορίζει το σχέδιο, που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

«Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει πάντως «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ



ΠΗΓΗ