Αν μου τηλεφωνούσες δεν θα ‘χανες το κόμμα

Θέλανε και President… οι δόλιοι οι Αριστεροί. Και γίναμε κοινωνοί του δράματός τους και εμείς που, για όνομα του θεού, πρωτίστως αισθητικά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καμία σχέση μαζί τους. Τους λυπήθηκε όμως η ψυχή μου να τους ακούω να αναρωτιούνται με δάκρυα στα μάτια πώς φτάσανε ως εδώ και πώς ο Κασσελάκης τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια. Και στο roof garden στο δεύτερο dry martini το μεταφέρω στην παρέα. Και εις εκ των διαπλεκόμενων, διεφθαρμένων (που θα λέγανε και οι Αριστεροί) που όμως ξέρει τα πάντα και ό,τι μου ‘χει πει είναι γκαραντί και επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας, μου κάνει την αποκάλυψη! Την οποία ευθύς αμέσως θα τη μεταφέρω  γιατί ουδέν κρυπτόν υπο την Τζέλα.

Ιούλιος είναι η εποχή και ο Στέφανος με τον Τάιλερ λιάζουν τα καλογυμνασμένα κορμιά τους. Λίγο το κρασί, λίγο η θάλασσα, λίγο το αίμα των προγόνων που ξυπνά μέσα του, μια ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα που βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδανικό δήμαρχο Αθηναίων και η μεγάλη ιδέα του Στέφανου ήδη σπαρταράει: να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Να προσφέρει στον τόπο του την γνώση που αποκόμισε από την ξενιτιά. Να ξεβλαχέψει την Ελλάδα να την κάνει διεθνή, το Μαϊάμι των Βαλκανίων. Η Αθήνα θα γίνει παγκόσμιο hot spot! Έχει τα μέσα, τις γνώσεις, τον μηχανισμό, ήδη ο κόσμος τον γνώρισε ως πρόσωπο έκπληξη στην 9η θέση του Επικρατείας και έχει και το τηλέφωνο της Εφης της Αχτσιόγλου που πολύ την συμπαθεί και θέλει να τη δει πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Νάσου του Ηλιόπουλου, εκείνου του φίλου της, του καλού παιδιού του μορφωμένου. Θα δώσουν κοινό αγώνα με την Εφη, εκείνη για πρόεδρος και ο Στέφανος για δήμαρχος. Θα τη βοηθήσει ψυχή τε και σώματι να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και μετά θα διαπρέψουν. Σχηματίζει τον αριθμό της Έφης και της λέει την ιδέα του. Κλείνει παίρνει και τον Νάσο. Το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή… Περνούν όμως οι μέρες και απάντηση δεν έχει. Στην Αμερική όμως δεν κρατάνε εύκολα κακία, αποδίδει τη σιωπή στην καλοκαιρινή ραστώνη, ξέρει ότι και τα ελληνικά δεν τα μιλάει και με την ακρίβεια που απαιτεί η Aκαδημία Αθηνων και ξαναπαίρνει αυτός. Κάπου εδώ όμως το μπλε μάτι αρχίζει να… γυρίζει. Βλέπει το όνομα του και την πρόταση του γραμμένη… στα παλαιότερα των υποδημάτων της Εφης και του Νάσου, ούτε καν τη σκέφτηκαν. Και τότε θυμώνει και αποφασίζει να τους δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Θα κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ! Η συνέχεια σε όλους γνωστή…

Αν μου τηλεφωνούσες… δεν θα αποχωρούσες. Από ένα γινάτι «το χάσατε το κορμί πατριώτη», αυτή είναι η αλήθεια. Μια ευγενική χορηγία στην Αριστερά από τη Τζέλα.

Στο Πολυτεχνείο

Η πορεία του Πολυτεχνείου είναι παραδοσιακά η εκδήλωση που μία οργάνωση ή ένα κόμμα της αριστεράς ή εν πάση περιπτώσει ένα πολιτικός σχηματισμός κάνει την εμφάνιση του και «επιδεικνύει» τις δυνάμεις του. Από το 1974 και εντεύθεν αυτό έχει συμβεί πολλές φορές….

«Αριστερά»

Ετσι την Παρασκευή οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δηλαδή τα 46 πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και με κομματικές δυνάμεις που εν τω μεταξύ θα έχουν αποχωρήσει και κατά πάσα πιθανότητα πίσω από ένα κεντρικό πανό θα κάνουν «επίδειξη ισχύος». Το ή τα πανό τους θα υπογράφονται ως «Αριστερά» και φιλοδοξούν να έχουν στο μπλοκ τους τουλάχιστον 1.000 άτομα!

Στην Αττική

Θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση δεδομένου ότι η κυρία δύναμη τους βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής και είναι συγκεντρωμένη πρωτίστως στα Βόρεια Προάστια και ακολούθως στην Α΄ Αθήνας.

Και η Κουμουνδούρου

Να σας ενημερώσω πάντως ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχει μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Υποθέτω με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Κασσελάκη – πάντως ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα είναι η πρώτη του φορά που θα συμμετάσχει σε τέτοια … εκδήλωση! Δεν γνωρίζω αν θα συμμετάσχει – μάλλον όχι – ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ηγηθεί του κομματικού μπλοκ στην περσινή πορεία του Πολυτεχνείου….

Αρχίζουν

Πλέον από αύριο θα αρχίσουν και οι αποχωρήσεις των στελεχών της δεύτερης βαθμίδας. Δηλαδή τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, συντονιστές Ομάδων Μελών και απλά μέλη του κόμματος. Εκτιμούν ότι θα κατορθώσουν να αποσπάσουν περισσότερα από 2.500 μέλη πανελλαδικά….

Φόρουμ

Τι πρόκειται να κάνουν; Φαίνεται πως δεν σκοπεύουν να σχηματίσουν άμεσα κόμμα. Πιθανόν να μετονομαστούν σε πολιτική κίνηση κι ως εκ τούτου σε συνιστώσα ενός Φόρουμ Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς.

Ανένταχτοι

Δεδομένου μάλιστα ότι καμία οργανωμένη δύναμη από το «εξωκοινοβούλιο» δεν σκοπεύει να συνεργαστεί πολιτικά μαζί τους, θα απευθυνθούν στους ανένταχτους, που δεν είναι και λίγοι. Για να τους δώσουν χώρο στο Φόρουμ.

Προβληματισμός

Το καίριο ερώτημα πλέον στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η τύχη της τάσης των «6+6». Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το «τι να κάνουμε»! Κατ΄αρχήν είναι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είναι αναφανδόν υπέρ της αποχώρησης και η ομάδα απαρτίζεται από την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο και τον κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου στην εκδήλωση της «Εποχής» την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στο κόμμα. Βέβαια από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» της επικαιρότητας κι ως εκ τούτου δεν γνωρίζω τι σκοπεύει να κάνει.

Πέντε βουλευτές

Και οι πέντε είναι και βουλευτές. Αυτοί φέρεται να είναι ομονοούντες ως προς την επιλογή της εξόδου. Μαζί τους φυσικά είναι και ο πρώην υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Μείον δύο;

Από εκεί και μετά, τα πράγματα γίνονται πιο ρευστά. Δεν φέρονται διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουν οι κυρίες Μερόπη Τζιούφη και Θεανώ Φωτίου. Και οι δύο μετατοπίστηκαν από την «Ομπρέλα» στους «6+6» γιατί δεν συμφωνούσαν με την έξοδο. Και φέρεται να επιμένουν στην παραμονή τους.

Συνέδριο ή ευρωεκλογές;

Μου λένε ότι υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν η τάση να παραμείνει εντός του κόμματος και να δοθεί η μάχη του συνεδρίου και «μετά βλέπουμε» και υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν την παραμονή τους ως τις ευρωεκλογές και «μετά βλέπουμε».

«Θα βρεθούμε…»

Ενα πάντως από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αποχώρησης είναι πως σε τελική ανάλυση θα αποχωρήσει η τάση, αλλά θα είναι στη «γειτονιά» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα θέσει επί τάπητος την αλλαγή της ηγεσίας και ως εκ τούτου ο χώρος θα ενοποιηθεί εκ νέου. Πιθανόν και με την συμμετοχή του πρώην προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα!

Αδιαμφισβήτητος;

Ενδεχομένως όμως δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η πιθανή εκλογική ήττα θα αποδοθεί σ΄ αυτούς που διέσπασαν το κόμμα. Ως εκ τούτου η θέση του κ. Κασσελάκη δεν πρόκειται να απειληθεί… Βέβαια, από την άλλη, μετά από μια εκλογική συντριβή ίσως αναγκαστεί να αδειάσει μόνος του τη θέση. Άλλωστε δεν έσκισε και τα ιμάτια του για να διαφυλάξει την ενότητα.

Την Κυριακή

Πάντως το προσεχές Σαββατοκύριακο πρόκειται να κάνουν μία πανελλαδική συνάντηση, δίκην συνδιάσκεψης, προκειμένου να αποφασίσουν οριστικά τι θα κάνουν. Η πιθανότητα της εξόδου είναι η προφανής. Και η επόμενη κίνηση τους θα γίνει την επόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη. Δηλαδή η αποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση την επόμενη εβδομάδα.

Πάνω από μέλη της ΚΕ

Υπολογίζεται ότι θα τους ακολουθήσουν 40 – 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Επίσης θα έχουν μαζί τους περίπου το 90% της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σ΄αυτήν ασκεί πολιτική ηγεμονία ο κ. Τζανακόπουλος και ένα μικρό της τμήμα ελέγχεται και από την «Ομπρέλα». Δεν είναι όμως σαφής ο αριθμός των μεσαίων στελεχών που θα τους ακολουθήσει και των κομματικών μελών.

Πόσοι;

Να σας υπενθυμίσω ότι στις συνδιασκέψεις που πραγματοποίησαν πριν και μετά τις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν περί τα 700 στελέχη και μέλη κόμματος πανελλαδικά. Ενώ στις αντίστοιχες διαδικασίες της «Ομπρέλας» ήταν συμμετοχή ήταν στα 1.200 άτομα….

Στο Φόρουμ;

«Βγαίνοντας» εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η τάση των «6+6» είναι πιθανόν να συγκροτηθεί κι αυτή σε κίνηση και να ενταχθεί αυτοτελώς στο υπό ίδρυση Φόρουμ.

Μαθαίνει

Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι νέος και αδαής περί τα εσωκομματικά, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι όπως είπε και ο κ. Τσίπρας «μαθαίνει γρήγορα».

«Χείρα φιλίας»

Γιατί το λέω αυτό; Διότι με την συνέντευξη του χθες το απόγευμα στο Mega ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ερωτηθείς για την τάση των «6+6» είπε χαρακτηριστικά ότι «από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε. Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Προφανώς το κόμμα μας είχε παθογένειες. Είναι μια καινούρια μέρα».

Χωρίς πρόσχημα

Ετσι εξουδετέρωσε τουλάχιστον προς το παρόν κάθε πρόσχημα για την «αναχώρηση» τους, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσε τους προβληματισμούς όσων δεν θέλουν να φύγουν άμεσα. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη. Η φήμη πάντως ότι ο κ. Τζανακόπουλος «μασάει σίδερα και καταπίνει καρφιά» δεν επιβεβαιώνεται….

Εκτελεστικό

Λόγω ανειλημμένων (;) υποχρεώσεων πάντως η κυρία Αχτσιόγλου δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ο κ. Διον. Τεμπονέρας

Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν δεν φαίνεται να ακολουθεί στην έξοδο η τάση του κ. Διονύση Τεμπονέρα. Παραμένει στο κόμμα….

Κηλίδα στην… Aegean Marine

Σούσουρο στα σαλόνια. Χτυπήσαν οι Αμερικάνοι, που δεν αστειεύονται σε κάτι τέτοια, άνθρωπο της τάξης μας. Κόλαφος η ανακοίνωση της αρμόδιας αμερικανικής εποπτικής αρχής για τις τακτικές της Aegean Marine Petroleum συμφερόντων του Δημήτρη, του Μελισσανίδη. Μην δουν άνθρωπο να προκόβει αμέσως να τον χτυπήσουν. Ούτε τη στεναχώρια που την έκλεισε δεν σεβάστηκαν. Για απάτη λένε, για εταιρίες -βιτρίνες που εμφάνιζαν έδρα σε πολυκατοικία μόνο με διαμερίσματα λένε, για βαλτούς πρώην υπαλλήλους που τους εμφάνιζε ως επιχειρηματίες λένε, και ζημίωσε συνειδητά τους μετόχους, λένε επίσης. Δεν είμαι και ορκωτός λογιστής αλλά το γεγονός ότι η PwC και ο συνεργάτης της που ήλεγχαν την εταιρεία αποδέχτηκαν να πληρώσουν τις καμπάνες που τους έριξε η Αρχή, 3 εκατ. δολάρια δεν είναι και ποσό σου ‘πεσε και δεν σκύβεις να το μαζέψεις, κάτι δείχνει μάλλον.



ΠΗΓΗ