Άδειοι ουρανοξύστες στο Λος Άντζελες που είχαν εγκαταλειφθεί από το 2019 τράβηξαν ξαφνικά τα βλέμματα, καθώς γέμισαν με χρώμα από γκράφιτι.

Η πρωτοβουλία ίσως σχετίζεται με το ότι την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα) φιλοξενούνται εκεί τα βραβεία Grammy, ώστε να στραφεί η προσοχή στο ημιτελές έργο που έχει εξοργίσει πολλούς κατοίκους, ίσως και όχι.

Οι ημιτελείς ουρανοξύστες βρίσκονται απέναντι από το Crypto.com Arena όπου θα διεξαχθούν τα βραβεία Grammy

Γεγονός πάντως είναι ότι τα πολύχρωμα γκραφίτι πρόκειται τις επόμενες ώρες να τραβήξουν πολύ περισσότερα βλέμματα και φωτογραφικά φλας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία ειδοποιήθηκε την Τρίτη, περισσότερα από δώδεκα άτομα εισήλθαν στο σύμπλεγμα ουρανοξυστών Oceanwide Plaza και κάλυψαν με πολύχρωμα σπρέι τα παράθυρα στους 27 ορόφους των ημιτελών κτιρίων.

Σχεδόν όλοι διέφυγαν, εκτός από δύο που προσήχθησαν για καταπάτηση ξένης περιουσίας αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν και αυτοί ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, δεν είναι σαφές πόση ώρα η πολυμελής ομάδα βρισκόταν μέσα στα κτίρια ή με ποιον τρόπο μπήκε.

«Κάντε κάτι με τα άδεια ακίνητα»

Ο Κέβιν ντε Λεόν, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λος Άντζελες, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να κάνουν κάτι για τα κενά ακίνητα.

«Η πόλη του Λος Άντζελες έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τους ιδιοκτήτες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην προθεσμία που τους έδωσε», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής.

Ελαφρύτερες πλέον οι ποινές

Ο Στέφανο Μπλοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και πρώην καλλιτέχνης γκράφιτι που κατάγεται από το Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η προσοχή στράφηκε στο ημιτελές έργο, παρ’ όλα αυτά ο νόμος παραβιάστηκε.

«Ο κόσμος καταλαβαίνει πια ότι το γκράφιτι, ακόμα κι αν δεν του αρέσει, δεν συνδέεται με συμμορίες και βία»

Οι υπεύθυνοι για το γκράφιτι στους ουρανοξύστες, όπως σημείωσε ο ίδιος, ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν τις ίδιες σκληρές νομικές συνέπειες όπως στο παρελθόν.

«Τη δεκαετία του 1990, υπήρχε αυτός ο ηθικός πανικός για το γκράφιτι που συνδεόταν με συμμορίες, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ακόμη και αν δεν αρέσει στους ανθρώπους, που είναι δικαίωμά τους, καταλαβαίνουν ότι το γκράφιτι δεν συνδέεται με τη βία».

Ένα ημιτελές… σήμα-κατατεθέν

Οι ουρανοξύστες, που βρίσκονται απέναντι από το Crypto.com Arena στο L.A. Live όπου την Κυριακή θα διεξαχθούν τα βραβεία Grammy, προορίζονταν να γίνουν οι ψηλότεροι πύργοι κατοικιών στην πόλη σύμφωνα με το Forbes, φτάνοντας τους 40 ορόφους.

Το Oceanwide Plaza, σύμφωνα με τα σχέδια, αφορά σε έναν χώρο μικτής χρήσης με πολυτελή διαμερίσματα, καταστήματα λιανικής, αλλά και ξενοδοχείο.

Το έργο σταμάτησε το 2019 επειδή η κατασκευάστρια εταιρεία Oceanwide Holdings ξέμεινε από χρήματα, αναφέρουν οι Los Angeles Times.

Αποτέλεσμα, να αποτελεί πλέον πηγή απογοήτευσης για πολλούς κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με γκράφιτι έχουν καλυφθεί τα παράθυρα μόνο στα ημιτελή κτίρια του συμπλέγματος.



ΠΗΓΗ