«Τα Φιλαράκια», «Grey’s Anatomy», «Lost», «Sex and the City» είναι μερικές από τις αγαπημένες σειρές που παρακολουθούμε σε επανάληψη. Ανάμεσα σε εκατοντάδες απ΄αυτές που δεν έχουμε ξαναδεί και μπορούν να μας κρατήσουν σε εγρήγορση, εμείς επιλέγουμε το ίδιο σενάριο, που το έχουμε μάθει πλεον απέξω.

Φυσικά και υπάρχει λόγος για αυτό το φαινόμενο. Η ψυχολόγος Pamela Rutledge εξηγεί πώς η εμμονή για τις οικείες επαναλήψεις πηγάζει από μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για δομή και προβλεψιμότητα. Με μια ματιά, η πράξη αυτή μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, ωστόσο μιλάει για την ανθρώπινη ψυχολογία και την αντίδρασή μας στο στρες.

Όταν η ζωή μοιάζει συντριπτική, ή όταν παλεύουμε με τη θλίψη ή τη μοναξιά, η κατάδυση πίσω σε έναν κόσμο όπου τα αποτελέσματα είναι προβλέψιμα μπορεί να είναι απίστευτα καταπραϋντική. Η απλή πράξη του να ακούμε τους τίτλους έναρξης της αγαπημένης μας σειράς μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ηρεμίας, μια απόδειξη της ισχυρής σύνδεσης που δημιουργούμε με αυτά τα φανταστικά σύμπαντα.

Γιατί μας ελκύουν ακόμα;

Αυτή η ευκολία στην κατανάλωση είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε μια εποχή όπου η κόπωση από τις αποφάσεις μπορεί να επιδεινωθεί από την τεράστια ποικιλία επιλογών που είναι διαθέσιμες σε πολλαπλές πλατφόρμες streaming. Η άνεση που απορρέει από την επαναληπτική προβολή μιας αγαπημένης σειράς μοιάζει με τη ζεστασιά της αναζωπύρωσης μιας παλιάς φιλίας, όπου η εξοικείωση δημιουργεί ικανοποίηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η προσήλωσή μας σε αυτές τις σειρές υπερβαίνει την απλή ψυχαγωγία, οι χαρακτήρες συχνά γίνονται επεκτάσεις του κοινωνικού μας κύκλου. Γνωρίζουμε την ιστορία τους, τις αποτυχίες τους και τους θριάμβους τους σαν να ήταν δικοί μας. Αυτή η οικειότητα μετατρέπει την πράξη της παρακολούθησης σε μια επίσκεψη με παλιούς φίλους, παρέχοντας μια αίσθηση του ανήκειν και της συντροφικότητας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε περιόδους απομόνωσης.

Καταφύγιο από το χάος

Η Rutledge τονίζει τις θεραπευτικές δυνατότητες αυτής της συμπεριφοράς, λέγοντας πώς η προβλεψιμότητα των γνωστών ιστοριών μπορεί να μας καθησυχάσει για την τάξη στον κόσμο, προσφέροντας ένα καταφύγιο από το χάος και την αβεβαιότητα. Η γνωστική ευκολία με την οποία επεξεργαζόμαστε το οικείο περιεχόμενο επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει, μειώνοντας το άγχος και καλλιεργώντας την αίσθηση ασφάλειας.

Συνοψίζοντας, η τάση μας στην επαναληπτική παρακολούθηση αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση ψυχολογικών αναγκών για εξοικείωση, άνεση και προβλεψιμότητα.



ΠΗΓΗ