Σταθεροί στην εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε θεαματική μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 παραμένουν οι traders κρατικών ομολόγων, παρά τα δεδομένα που έρχονται από την αμερικανική οικονομία τα οποία δείχνουν – μεταξύ άλλων – ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα συμβόλαια ανταλλαγής που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της Fed τιμολογούν και πάλι σχεδόν έξι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας έκαστη και δίνουν άνω του 70% πιθανότητες για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο.

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τα στοιχεία από την οικονομία

Η ανάκαμψη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά την έναρξη του έτους έρχεται μετά την έντονη άνοδο των ομολόγων τους δύο τελευταίους μήνες του 2023 λόγω των σημάτων ότι η Fed στρέφεται προς μια πιο ήπια νομισματική πολιτική. Αλλά με τα ομόλογα να έχουν υποχωρήσει κατά 0,75% μέχρι στιγμής φέτος μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης και τις αποδόσεις να παραμένουν υψηλότερες σε εβδομαδιαία βάση, πολλοί στην αγορά χαιρετίζουν την άνοδο των επιτοκίων ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τα στοιχήματά τους.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σχεδόν 10 μονάδες βάσης στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ σε περίπου 4,48% – το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου – προτού διολισθήσουν σε περίπου 4,33%. Το επιτόκιο – το πιο ευαίσθητο στοιχείο στην πολιτική της Fed – έχει αυξηθεί κατά περίπου οκτώ μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση. Οι αποδόσεις όλων των λήξεων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το παγκόσμιο 10ετές επιτόκιο αναφοράς να διαμορφώνεται περίπου στο 3,97%, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό της προηγούμενης Παρασκευής (γύρω στο 4,10%).

Οι διακυμάνσεις ακολούθησαν τα στοιχεία για την πορεία των μισθών σε κλάδους πλην του αγροτικού τομέα, που έδειξαν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 216.000 θέσεις μετά από καθοδικές αναθεωρήσεις των δύο προηγούμενων μηνών. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7% καθώς το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός δείκτης του Institute for Supply Management για τις υπηρεσίες μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες στο 50,6 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης, αν και παρέμεινε πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την ύφεση, κατέληξε στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο για το 2023.

Η Fed

Όσον αφορά την Fed, μετά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημοσίευσαν νέες τριμηνιαίες προβλέψεις σχετικά με τις προοπτικές του επιτοκίου κεφαλαίων – προβλέποντας συνολικά τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας για φέτος. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το εύρος-στόχο για το επιτόκιο τον Δεκέμβριο στο 5,25%-5,5%. Η επόμενη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Οι traders προετοιμάζονται τώρα για μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσαρμόζουν τις προοπτικές τους γύρω από τα βασικά οικονομικά στοιχεία. Οι μακροχρόνιες θέσεις -αυτές που ποντάρουν σε κέρδη των κρατικών ομολόγων- έχουν περικοπεί και έχουν προστεθεί κάποιες νέες βραχυχρόνιες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των προθεσμιακών συμβολαίων.

Η δήλωση της Γέλεν

Σημειώνεται ότι μιλώντας την Παρασκευή στο CNN η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση «ήπιας προσγείωσης». Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και αύξησης των μισθών ώστε οι Αμερικανοί «να αισθανθούν ασφαλείς για τις μελλοντικές τους προοπτικές».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο, η Γέλεν σημείωσε ότι οι προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών υποδεικνύουν ύπαρξη εμπιστοσύνης στην οικονομία. «Αυτό που βλέπουμε τώρα νομίζω ότι μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια ήπια προσγείωση και η ελπίδα μου είναι ότι θα συνεχιστεί», είπε η Γέλεν.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ