Ένα πράγμα που απασχολεί το Bloomberg είναι σε ποιο βαθμό η παραγωγικότητα και η ευημερία βρίσκονται σε αντίθεση. Αν και πολλές έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι ένα πιο υγιές εργατικό δυναμικό είναι ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, υπάρχει αυτή η ιδέα ότι είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, καθώς η παραγωγικότητα, εξ ορισμού, απαιτεί πολλές ώρες και κάποιο βαθμό ταλαιπωρίας και θυσιών.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό λίγο πριν από τις διακοπές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wayfair Νιράτζ Σαχ είπε στους υπαλλήλους ότι θα έπρεπε να περιμένουν να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο.

«Το να εργάζεσαι πολλές ώρες, να ανταποκρίνεσαι, να συνδυάζεις δουλειά και ζωή, δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις», είπε, σύμφωνα με το Business Insider. «Η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη για την επιτυχία και είναι βασικό στοιχείο για να γίνουν τα πράγματα», προσθέτοντας ότι η πρόταση ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να δουλεύουν μέχρι αργά είναι «γελοία λανθασμένη».

Ενώ ο λιανοπωλητής επίπλων ήταν εξαιρετικά κερδοφόρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν μετά την άρση των περιορισμών Covid-19, οδηγώντας σε πολλαπλούς γύρους απολύσεων. Ενώ η εταιρεία είναι τώρα πάλι κερδοφόρα, θα πετύχει τους στόχους της γρηγορότερα εάν οι υπάλληλοί της εργαστούν σκληρότερα, είπε ο Σαχ, απαντώντας μέσω email στο Bloomberg.

Φυσικά, υπάρχουν πεπερασμένες ώρες την ημέρα και το να αφιερώνουμε περισσότερες στη δουλειά σημαίνει να θυσιάζουμε άλλα πράγματα που εκτιμούμε. Οι περισσότερες ώρες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εξάντληση, κάτι που η Gallup εκτιμά ότι κοστίζει στις εταιρείες 322 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με υψηλότερο κύκλο εργασιών και μειωμένη παραγωγή.

Για τους περισσότερους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, το πρωταρχικό αποτέλεσμα είναι συνήθως κάποια μορφή ιδεών, είπε ο Τόνι Γκουαντάνι, ανώτερος διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Gartner – κάτι που κάνει τη μέτρηση της παραγωγικότητας εξαιρετικά δύσκολη. «Κάποιος μπορεί να έχει μια πολύ καλή ιδέα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την τύχη μιας εταιρείας και μπορεί να το εκαταλήξει μέσα σε 15 λεπτά σε μια εβδομάδα που δεν δούλευαν καθόλου», είπε.

Αντί να προσπαθούν να μετρήσουν άμεσα την παραγωγικότητα, είπε ο Guadagni, ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ηγέτες των επιχειρήσεων αξιολογούν τους ανθρώπους είναι η αντιληπτή δέσμευσή τους.

«Αν κάποιος πρόκειται να επαινεθεί για τη δουλειά που έχει κάνει, θα χρησιμοποιούμε συχνά μια γλώσσα όπως «πήγαν πέρα από τα όρια» ή «έκαναν το παραπάνω»», είπε. «Δεν ακούω, «έκανες εξαιρετική δουλειά.» Ακούω, «νομίζω ότι έμεινες ξύπνιος μέχρι αργά».

Στο βιβλίο του 2018 Why We Sleep (Γιατί κοιμόμαστε) ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley Μάθιου Γουόκερ καθοδηγεί τον αναγνώστη μέσα από μελέτες που καταδεικνύουν πώς οι ιδιότητες που τόσο πολύ εκτιμώνται από τους CEO – μεταξύ των οποίων η δημιουργικότητα, το κίνητρο, η ευφυΐα, η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα – «εξαρθρώνονται συστηματικά» από τον ανεπαρκή ύπνο.

«Παραμένει μια επινοημένη, αλλά ενισχυμένη, αλαζονεία σε πολλές επιχειρηματικές κουλτούρες που επικεντρώνεται στην αχρηστία του ύπνου», γράφει ο Γουόκερ. «Είναι παράξενο, αν σκεφτεί κανείς πόσο λογικός είναι ο επαγγελματικός κόσμος όσον αφορά όλους τους άλλους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και της συμπεριφοράς των εργαζομένων».

Αυτή η προσπάθεια επαναφοράς της κουλτούρας της «βαβούρας» μοιάζει με την άμεση αποκήρυξη των τάσεων της «ήσυχης παραίτησης». Και με τις κενές θέσεις εργασίας και τις αποχωρήσεις να μειώνονται περισσότερα στελέχη μάλλον θα ενθαρρυνθούν να διατυπώσουν μια αντίθετη θέση ζητώντας επιστροφή στις αρετές της «σκληρής δουλειάς», το 2024.

Αλλά με ισχυρή αγορά εργασίας και ένα ακόμη χαμηλό ποσοστό ανεργίας, οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουν μέρος της μόχλευσης τους. Πολλοί δεν θα λάβουν ευγενικά αυτό το μήνυμα, πόσο μάλλον να εγκαταλείψουν πρόθυμα τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα τους χωρίς αύξηση.

Πηγή: OT



ΠΗΓΗ