Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που βλέπουν τα ζώα τους να αποδεκατίζονται λόγω… των καιρικών συνθηκών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επάρκεια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Άμεσος ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο neakriti.gr, σε πρωτοφανή επίπεδα έχει ανέλθει η θνησιμότητα νεογνών κατσικιών και αρνιών στις περιοχές της Κρήτης με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν τα ποιμνιοστάσιά τους να γεμίζουν με νεκρά ζώα και την παραγωγή αμνοεριφίων να συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Ξεπερνά το 20%  η αλυξηση θνησιμότητας των νεογνών ζώων

Ο λόγος; Η κλιματική αλλαγή που με τις ακραίες αυξομειώσεις -υψηλές θερμοκρασίες το πρωί και πολύ χαμηλές τη νύχτα- έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των νεογνών που, λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού και διαταραχής στην γαλακτοφορία, ο οργανισμός τους δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις αρκαίες μεταβολές του καιρού με συνέπεια το ένα να πεθαίνει πίσω από το άλλο.

Κτηνοτρόφος από τον Ορεινό Μυλοπόταμο έχασε το 60% των αμνοεριφίων

Ξεπερνάει το 20% το ποσοστό των νεογέννητων αρνιών που δεν καταφέρνουν να επιζήσουν, εμφανίζοντας συμπτώματα πνευμονίας που συνδέονται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες. Το ποσοστό θνησιμότητας των νεογνών έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά στον Ορεινό Μυλοπόταμο, υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι απώλειες φτάνουν το 60%.

Κατσίκια, αρνιά και κλιματική αλλαγή – Οι συνέπειες:

-15% η αύξηση της θνησιμότητας στα νεογνά αιγοπρόβατα
-Η εναλλαγή στην θερμοκρασία κίνδυνος-θάνατος για τα μικρά αιγοπρόβατα
-Δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τα ζώα τους να πεθαίνουν
-Πρωτόγνωρο το πρόβλημα, λέει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
-Ζητούν αποζημιώσεις για το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής από τα νεκρά ζώα
-Το πρόβλημα με τα νεκρά ζώα προκαλεί ανησυχία για την επάρκεια ενόψει εορτών

Ο θάνατος των νεογνών αρνιών επέρχεται, όπως λένε κτηνίατροι, πριν καν προλάβουν να αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι με τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα ζώα να θυμίζουν πνευμονία, ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένα και με εντερικά προβλήματα που σχετίζονται ακόμη και με τον ακανόνιστο θηλασμό τους, λόγω ακριβώς των καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει την γαλακτοφορία.

Ζητούν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο», ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου ο οποίος σε επαφή που είχε με το υπουργείο, ενημερώθηκε ότι άμεσα στην περιοχή θα βρεθεί κτηνοτρόφος προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια αλλά και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Με το αίτημα για αποζημιώσεις ήδη να είναι ξεκάθαρο, οι κτηνοτρόφοι μιλούν για μια χρονιά που θα τους πλήξει ανεπανόρθωτα, αφού εκτός από τη θνησιμότητα έχουν να αντιμετωπίσουν τα κόστη για τις θεραπείες αλλά και τα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής.

Την ίδια ώρα όπως τονίζουν και ενόψει εορτών, αυτή η πραγματικότητα, μάλλον τους καλλιεργεί ανησυχία, ακόμη και για το κατά πόσο θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά.



ΠΗΓΗ