«Δεν μπορεί να σταθεί εναντίον μου κάποια κατηγορία», έκρινε ο πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε η τραγωδία των Τεμπών με 57 νεκρούς.

Κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με τη σύμβαση 717 στα τρένα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως είναι ο πρώτος που θέλει «να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό δυστύχημα».

«Οι ευθύνες που ανέλαβα, γιατί το τραγικό γεγονός έγινε στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας, δεν είναι ποινικές», είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ότι επέλεξε την «ακραία και χυδαία εκμετάλλευση» αυτής της τραγωδίας.

«Παραιτήθηκα αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου και για τις παθογένειες προηγούμενων ετών, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τα πολιτικά ήθη της χώρας»

Στην τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός έκανε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε στο υπουργείο, αλλά και των ενεργειών στις οποίες προχώρησε αναφορικά με την υλοποίηση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση των γραμμών.

«Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης προκλήθηκαν από άγνοια ή σκοπιμότητα. Η σύμβαση 717 αφορά τη σηματοδότηση 52 σταθμών, ανάταξη 3 κέντρων τηλεδιοίκησης και άλλες τεχνικές εργασίες. Συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης είχαν εγκατασταθεί από το 1985 ως το 2001, με 15 συμβάσεις με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Τα συστήματα αυτά δεν τέθηκαν συνολικά ποτέ σε λειτουργία. Δέκα χρόνια μετά αποφασίζεται ότι πρέπει να δημοπρατηθεί έργο για την ανάταξη των συστημάτων. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε τον Σεπτέμβρη του 2014. Με δεδομένο ότι η σύμβαση υπογράφεται Σεπτέμβρη του 2014, έχουν εκλογές τον Γενάρη και καινούργια διοίκηση, κυβέρνηση και υπουργό», σημείωσε.

«Θέλουν να κάνουν σημαία ευκαιρίας το δυστύχημα»

Καταλόγισε φθόνο, χτυπήματα κάτω από τη μέση, χυδαιότητα και τοξικότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να κάνουν σημαία ευκαιρίας το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι οι εικόνες που αντίκρυσε, φθάνοντας αμέσως στο χώρο της τραγωδίας, θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του και πρόσθεσε ότι υπέβαλε καθ’ οδόν την παραίτηση του, «αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και για τις θητείες όλων των προκατόχων του «και για τις παθογένειες προηγούμενων ετών», κάτι που όπως τόνισε «αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τα πολιτικά ήθη της χώρας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, που χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι αντιμετωπίζει τη διαδικασία με σεβασμό και ότι δεν θα πέσει στην παγίδα προσωπικής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

«Οφείλουμε την αλήθεια στους συγγενείς, όχι την πολιτική εκμετάλλευση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός όσο η Δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της, «κάτι που υπαγόρευσε η ηθική και οι αρχές» του, δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του και είπε πως είναι στη διάθεση της Εξεταστικής για να καταθέσει όσα στοιχεία παρέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την ομιλία του, στους διαδρόμους της Βουλής οι Άδωνις Γεωργιάδης και Σταύρος Καλαφάτης τον πλησίασαν για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους…



ΠΗΓΗ