Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έκανε τα σχόλια αυτά το βράδυ του Σαββάτου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολόν, η οποία του τηλεφώνησε για να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στην πόλη Κερμάν του νοτιοανατολικού Ιράν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης  ισχυρίστηκε πως «Το Ιράν είναι ο ειλικρινέστερος υποστηρικτής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και στον κόσμο». Ο Ιρανός υπουργός τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την αποτελεσματική και πρακτική αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας.

«Δεν μπορεί κανείς να ανησυχεί για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής χωρίς να εξετάζει την Ισραηλινή κατοχή καθώς και άλλες αιτίες διαδρομής της αστάθειας»

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα και την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα η Υεμένη εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γαλλίδα υπ. Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μετέφερε κάπως διαφορετικά την συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό της. Το ίδιο έπραξε και ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Τι ειπώθηκε για την Γάζα από την Ιρανική πλευρά

Η ασφάλεια της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της περιοχής είναι αλληλένδετες και ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση, δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση των συγκρούσεων και να εδραιωθεί η διαρκής ειρήνη είναι να εξεταστούν οι βαθύτερες αιτίες των κρίσεων και να υπάρξει αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους.

«Δεν μπορεί κανείς να ανησυχεί για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής χωρίς να εξετάζει την Ισραηλινή κατοχή καθώς και άλλες αιτίες διαδρομής της αστάθειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο τερματισμός της ισραηλινοαμερικανικής γενοκτονίας στη Γάζα και η αποτροπή του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να αποφασίσουν για το μέλλον τους είναι αποτελεσματικά βήματα για να δοθεί τέλος στη βία στην περιοχή.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά της, εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και κάλεσε το Ιράν να διαδραματίσει ρόλο στην αποτροπή της επέκτασης των εντάσεων αυτών. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών συνομιλιών και των επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και τόνισαν την ανάγκη να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια στην πορεία των σχέσεων σε μια ατμόσφαιρα βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.

Σημαντικό όμως είναι να αναφέρουμε και τι αποκάλυψε η Γαλλική πλευρά για την τηλεφωνική συνομιλία

Η υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό της (στο ίδιο τηλεφώνημα αλλά από την δική της μεταφορά), ότι το Ιράν και οι προστατευόμενοί του «πρέπει να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές πράξεις» που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον Ιρανό υπ. Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Κολονά «του έδωσε ένα πολύ σαφές μήνυμα: ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος- το Ιράν και οι θυγατρικές του πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους πράξεις». Η Κολονά δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία είπε επίσης στον Αμίρ-Αμπντολαχιάν ότι κανείς δεν θα κέρδιζε από μια κλιμάκωση.



ΠΗΓΗ