Νέες ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν χθες Δευτέρα στη Γουατεμάλα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πόλεις και χωριά, με κεντρικό αίτημα να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές», εν μέσω αυτής που εκλαμβάνεται ως επέμβαση των εισαγγελικών αρχών στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Αμερικής βιώνει ημέρες έντασης από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 25η Ιουνίου, εξαιτίας των καταγγελιών για εισαγγελική ανάμιξη, που εγείρει ανησυχία ενόψει του δεύτερου γύρου, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 20ή Αυγούστου. Σε αυτόν θα συμμετάσχουν δυο υποψήφιοι με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, η Σάντρα Τόρες και ο Μπερνάρντο Αρέβαλο.

«Θέλουμε ελεύθερες εκλογές», ή «Αρνούμαι να ζήσω σε δικτατορία», διάβαζε κανείς στα πανό που κράταγαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Ο λαός της Γουατεμάλας επαγρυπνεί και απαιτούμε σεβασμό στους νόμους, στο Σύνταγμα και στα αποτελέσματα των εκλογών», τόνισε ο Άγιαν Ραμίρες, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, σε δημοσιογράφους.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, ιδίως στην πόλη Ουετσαλτενάνγκο, και σε κοινότητες όπου ζουν Μάγια, στους νομούς Κιτσέ και Τοτονικαπάν, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ορισμένες εταιρείες ένωσαν τη φωνή τους με την έκκληση να γίνει εθνική απεργία από πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς, όχι όμως οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ισχυρές ενώσεις εταιρειών μεταφορών του ιδιωτικού τομέα.

Το γραφείο της γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρτας έχει στο στόχαστρο το κόμμα Semilla («Σπόρος») του Μπερνάρντο Αρέβαλο: προσπαθεί να το θέσει εκτός εκλογικής μάχης.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τους ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα και ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε.

Και στους δύο δικαστικούς επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που τους κατηγορούν για «διαφθορά», όπως και στην κυρία Πόρας.

Κατόπιν αιτήματος του κ. Κουρουτσίτσε, ο κ. Ορεγιάνα έδωσε εντολή στο εκλογοδικείο (TSE, η εκλογική επιτροπή) να αποκλείσει το κόμμα Σεμίγια, ερίζοντας πως υπήρξαν παρατυπίες κατά την ίδρυσή του το 2017. Επίσης με εντολή της εισαγγελίας, έγιναν έρευνες στα γραφεία του TSE, το οποίο αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αναλυτές, εκλαμβάνουν τις ενέργειες της εισαγγελίας προσπάθεια να τεθεί ο κ. Αρέβαλο εκτός μάχης.

Είναι «ζωτικής σημασίας» ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών να διεξαχθεί «χωρίς επεμβάσεις ή διωγμούς» υποψηφίων και πολιτικών κομμάτων, επισήμανε χθες ο Μπράιαν Νίκολς, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική.

Η νικήτρια ή ο νικητής του δεύτερου γύρου θα διαδεχθεί τη 14η Ιανουαρίου τον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι, τερματίζοντας δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης της δεξιάς.

ΠΗΓΗ