Την κάθοδο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το κόμμα «Πράσινοι-Οικολογία», αναμένοντας ταυτόχρονα την έκβαση των διαβουλεύσεων για ενδεχόμενη συνεργασία με τα κόμματα «ΚΟΣΜΟΣ» και «Νέα Αριστερά».

Παράλληλα οι «Πράσινοι-Οικολογία» ανακοίνωσαν τα δώδεκα πρώτα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα Τετάρτη.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι δύο συμπρόεδροι του κόμματος Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γιαννίρης και ο συντονιστής Χάρης Κουγιουμτζόπουλος. «Το κόμμα «Πράσινοι – Οικολογία» φιλοδοξεί να εκφράσει τη βούληση όλων των Ελλήνων που βάζουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή», δήλωσαν στις παρεμβάσεις τους.

Το ψηφοδέλτιο θα απαρτίζεται από προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους αγώνες τους με τα κινήματα

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, το κόμμα «Πράσινοι-Οικολογία» έχει στόχο να ενισχύσει την Πράσινη Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την προσπάθειά της για επιτάχυνση της δίκαιης πράσινης μετάβασης, ενώ ταυτόχρονα «συγκροτεί και ένα μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και του νεοφιλελευθερισμού, που εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τους διαχωρισμούς, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Δίνοντας το στίγμα των προσωπικοτήτων του ψηφοδελτίου και των θεματικών με τις οποίες δραστηριοποιούνται, οι δύο συμπρόεδροι είπαν ότι «θα απαρτίζεται από προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους αγώνες τους με τα κινήματα εναντίον των εξορύξεων, της καταστροφής των δασών, των παραλιών, των ρεμάτων και του φυσικού τοπίου. Πρόσωπα που υπερασπίζονται τη διασφάλιση της διαχείρισης του νερού σε δημόσιο έλεγχο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων, την κατάργηση των φυτοφαρμάκων και την ενίσχυση της εναλλακτικής καλλιέργειας, τη βιώσιμη κινητικότητα, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και την δημοκρατική κατανομή της ενέργειας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Οι Ηλίας Γιαννίρης και Βασιλική Γραμματικογιάννη ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν συμβολικά την προεκλογική τους εκστρατεία από την εμβληματική και πολύπαθη Θράκη, καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλές κοινωνικές και περιβαλλοντικές παθογένειες και «οι μεγάλες καταστροφές στο δάσος και την βιοποικιλότητα της Δαδιάς .

Επόμενος σταθμός θα είναι η Θεσσαλία όπου και εκεί οι πρόσφατες καταστροφές αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου που ανακοινώθηκαν είναι:

1. Αθανασιάδης Νίκος, οικονομολόγος, οικο-ακτιβιστής, Εύβοια

2. Γιαννίρης Ηλίας, συμπρόεδρος «Πράσινοι-Οικολογία»

3. Γραμματικογιάννη Βασιλική, συμπρόεδρος «Πράσινοι-Οικολογία»

4. Δόδουρα Έφη, πρόεδρος φιλοζωικού σωματείου «Άργος», Θεσσαλονίκη

5. Καβούρη Μαρία, πρώην συνεκπρόσωπος Πράσινων, Λακωνία

6. Κανέλης Γιώργος, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, Πάτρα

7. Καστρινάκη Ρούλα, κοινωνιολόγος, ποιήτρια, πρόεδρος Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

8. Κουγιουμτζόπουλος Χάρης, δημοσιογράφος Αυτοδιοίκησης, συντονιστής «Πράσινοι-Οικολογία»

9. Μπότση Έλενα, πρώην συνεπικεφαλής ευρωψηφοδελτίου Οικολόγων Πράσινων

10. Παναγιωτίδης Μιχάλης, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη

11. Ρούσσου Θάλεια, πρώην συνεκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

12. Ψύχας Σπύρος, εκπαιδευτής εθελοντών σε περιβαλλοντικές-κοινωνικές οργανώσεις



ΠΗΓΗ