Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου έδωσε προθεσμία ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα. Ειδάλλως, θα παραιτηθεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Με τη διορία να φτάνει στην εκπνοή της, τι θα σηματοδοτήσει μια τέτοια εξέλιξη;

Ο Γκαντζ -ένα από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Νετανιάχου με δικαίωμα ψήφου- έδωσε στον πρωθυπουργό το τελεσίγραφο τον περασμένο μήνα, προτρέποντάς τον να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εύρεση μιας εναλλακτικής κυβέρνησης για τη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολύνει την επιστροφή των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων. «Η επιλογή είναι στα χέρια σας», είπε τότε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουνίου να τέτοιο σχέδιο δεν εμφανιστεί πάντως, ενώ ο Μπενιαμίν Νεντανιάχου δεν φαίνεται να συγκινείται από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ως πρόταση του Ισραήλ.

Έτσι, ο Γκάντζ αναμένεται μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα οι δύο άνδρες δεν φαίνεται να οδήγησε σε κάποια διέξοδο.

Εάν ο Γκαντζ παραιτηθεί, «θα θέσει τον Νετανιάχου στο απόλυτο έλεος των δεξιών και θρησκευόμενων συνταξιδιωτών του…»

Σύμφωνα με την Washington Post, εάν ο Γκαντζ πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο του πολέμου και να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση, θα προκαλούσε άλλο ένα πλήγμα στον Νετανιάχου καθώς απομονώνεται περαιτέρω στο Ισραήλ και όχι μόνο, εν μέσω ανησυχιών ότι διστάζει και σέρνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικό όφελος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time δήλωσε πρόσφατα είπε ότι υπάρχει «κάθε λόγος για τον κόσμο» να θεωρεί ότι ο Νετανιάχου παρέτεινε τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου μπορεί να επιβιώσει από την αποχώρηση του Γκαντς, αλλά θα μπορούσε να ωθήσει τον ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό να στηριχθεί περισσότερο στην υποστήριξη της ακροδεξιάς του Ισραήλ, δήλωσε ο Σάλομ Λίπνερ, ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια αμερικανική δεξαμενής σκέψης.

Εάν ο Γκαντζ παραιτηθεί, «θα θέσει τον Νετανιάχου στο απόλυτο έλεος των δεξιών και θρησκευόμενων συνταξιδιωτών του, οι οποίοι -ελλείψει του φύλλου συκής του Γκαντζ- θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν την πολιτική σε μια κατεύθυνση που είναι ανάθεμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και θέτοντας τους ουσιαστικούς δεσμούς του Ισραήλ με τις ΗΠΑ σε κίνδυνο», είπε ο Λίπνερ.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό, ενώ το χάσμα Νετανιάχου-Μπάιντεν μεγαλώνει, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη 6 Ιουνίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου.



ΠΗΓΗ