Πρωτοφανείς εικόνες αγριότητας στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα που παραμένουν ασθενείς και εκτοπισμένοι.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο της Χαμάς, κάτι που υποστήριξαν και οι ΗΠΑ σε χθεσινοβραδινή δήλωση, με την παλαιστινιακή οργάνωση να επιρρίπτει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον Τζο Μπάιντεν.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ ξεκινούν έναν νέο γύρο διπλωματικών επαφών με κράτη της ΕΕ και του κόλπου.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό ενώ σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

07:40 Το κτιριακό συγκρότημα του Αλ Σίφα

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι εγκαταστάσεις του Αλ Σίφα που αποτελούνται από έξι κτίρια. Ο επικεφαλής των νοσοκομείων στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε υπόγεια των κτιρίων αλλά και στο κτίριο των επειγόντων και των χειρουργείων.

Σύμφωνα με το διάγραμμα του BBC αυτό σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο κτίριο 3.

Δήλωσε ακόμα ότι κάποιοι από όσους είναι εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο δέχτηκαν επίθεση όταν προσπάθησαν να φύγουν από τον δρόμο που υποτίθεται είναι ασφαλής.

Στο σημείο 1 είναι η κύρια είσοδος του κτιριακού συγκροτήματος

07:33 ΗΠΑ: Δεν θέλουμε να δούμε ανταλλαγή πυρών σε νοσοκομείο

Πριν από λίγο, έγινε το πρώτο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο σχετικά με την επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

«Δεν υποστηρίζουμε το χτύπημα ενός νοσοκομείου από αέρος και δεν θέλουμε να δούμε μια ανταλλαγή πυρών σε ένα νοσοκομείο, όπου αθώοι άνθρωποι, ανήμποροι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η επιδρομή έρχεται λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν για πρώτη φορά ότι οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς ορμητήριο κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η Χαμάς κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαζί με το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνος» για την επιδρομή. Δήλωσε ακόμα ότι τα σχόλια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ να εξαπολύσει την επίθεσή του.

07:28 Bloomberg: Οι ΗΠΑ στέλνουν αθόρυβα περισσότερα πυρομαχικά και πυραύλους στο Ισραήλ

Επικαλούμενο κατάλογο του εσωτερικού τμήματος άμυνας, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι το Πεντάγωνο «διεκπεραιώνει αιτήματα (του Ισραήλ) που περιλαμβάνουν περισσότερους κατευθυνόμενους πυραύλους με λέιζερ για τα πυροβόλα των ελικοπτέρων Apache, καθώς και βλήματα των 155 χιλιοστών, συσκευές νυχτερινής όρασης, πυρομαχικά bunker-buster (καταστροφείς καταφυγίων) και νέα στρατιωτικά οχήματα».

Τα είδη οπλισμού σημειώνονται σε έγγραφο που, σύμφωνα με το Bloomberg, χρονολογείται στα τέλη Οκτωβρίου και κυκλοφορεί στο Πεντάγωνο.

«Τα όπλα αποστέλλονται ήδη ή το υπουργείο Αμυνας εργάζεται για να τα διαθέσει από αποθέματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

07:25 IDF: Δύο αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο Ισραηλινών αξιωματικών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον λοχαγό Omri Yosef David, 27 ετών, και τον λοχαγό Yedidya Asher Lev, 26 ετών.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά την Τρίτη.

07:22 Μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον πέντε άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων σε διάφορα σπίτια της περιοχής.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν την κατοικία της οικογένειας Husays στη συνοικία Jabriyat της Τζενίν, απαιτώντας να φύγουν όλοι από το σπίτι πριν γίνουν οι συλλήψεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν επίσης ένα σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Khamaysa στη γειτονιά al-Marah και προέβησαν επίσης σε συλλήψεις.

Στο Τουλκαρέμ, δύο αδέλφια συνελήφθησαν στη συνοικία Shweika, ενώ ένας πατέρας και ο μικρός του γιος συνελήφθησαν στο Beit Fajjar νότια της Βηθλεέμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Στο Μπέιτ Ντάκο, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο νέους.

07:14 Χιλιάδες παγιδευμένοι στο Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ Αλ Κούντρα, δήλωσε ότι «υπάρχουν μόνο γιατροί, ασθενείς και εκτοπισμένοι» μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε ή να κρύψουμε», ανέφερε στο Al Jazeera Arabic νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ο Αλ-Κούντρα δήλωσε νωρίτερα ότι δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισέλθει στο κτίριο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ τανκς περικύκλωσαν το ιατρικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, περίπου 650 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο. Μεταξύ 5.000 και 7.000 εκτοπισμένοι άμαχοι είναι επίσης παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και δέχονται συνεχή πυρά από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

07:05 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισέλθει στα κτίρια χειρουργείου και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ Σίφα, δήλωσε ο επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας στο Al Jazeera.
  • Ο Ahmad Mokala-lati, χειρουργός στο Αλ Σίφα, περιέγραψε νωρίτερα στο Al Jazeera τον φόβο που επικρατεί εντός του νοσοκομείου κατά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.
  • Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Αλ Σίφα ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε -χωρίς να παράσχει κάποιο στοιχείο- ότι η Ουάσιγκτον έχει «πληροφορίες» ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία της Γάζας.
  • Γιατροί, εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναλυτές απέρριψαν παρόμοιους ισχυρισμούς του Ισραήλ και επανέλαβαν ότι τα νοσοκομεία προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
  • Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον τουΤζάστιν Τρουντό του Καναδά επειδή είπε ότι οι δολοφονίες γυναικών, παιδιών «πρέπει να σταματήσουν».
  • Ο Νετανιάχου ενέκρινε έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό πολεμικής περιόδου, αφού το Ισραήλ ανέφερε έλλειμμα 6 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

06:54 Έκτακτη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή στο Αλ Σίφα

Διαδηλωτές μαζεύονται έξω από τον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

06:48 «Ούτε μία σφαίρα δεν έπεσε από το εσωτερικό του νοσοκομείου» – Άνοιξαν πυρ σε ανθρώπους που προσπάθησαν να φύγουν

Ο Munir al-Bursh, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έρευνα στο υπόγειο του νοσοκομείου, ενώ εισήλθαν επίσης στα κτίρια χειρουργείου και επειγόντων περιστατικών που βρίσκονται εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Δήλωσε ακόμα ότι κάποιοι άνθρωποι που διέμεναν στο νοσοκομείο δέχθηκαν πυρά, ενώ προσπαθούσαν να βγουν από διάδρομο ο οποίος νωρίτερα είχε κηρυχθεί ασφαλής για έξοδο.

«Ούτε μία σφαίρα δεν έπεσε από το εσωτερικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στο συγκρότημα», δήλωσε ο al-Bursh στο Al Jazeera.

06:38 Στα υπόγεια του νοσοκομείου ο ισραηλινός στρατός – Πανικόβλητοι οι ασθενείς

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, ψάχνουν σε υπόγειά του, προσθέτοντας πως ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων.

06:33 Αίμα και στάχτες στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Διαβάστε τι έχει προηγηθεί εδώ.



ΠΗΓΗ