Την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

«Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, μία ελληνοτουρκική σύνοδος κορυφής. Μετά τις σοβαρές εντάσεις των περασμένων ετών, […] αμφότερες οι πλευρές στρέφονται στον διάλογο», αναφέρει ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

Ο Χέλερ στέκεται στη συνοδεία που θα έχει μαζί του μεγάλη συνοδεία. Όπως σημειώνει: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται την Πέμπτη στην Αθήνα με μεγάλη συνοδεία: φέρνει μαζί του οκτώ υπουργούς, καθώς και δεκάδες συμβούλους και μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων. Από ελληνικής πλευράς, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έντεκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο συντάκτης σημειώνει πως μετά τις «έντονες εντάσεις των τελευταίων ετώ» που «παραλίγο να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2020 οι δύο πλευρές επιδιώκουν τώρα συνομιλίες».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βιώσει πολλά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δεκαετίες. Περίοδοι εκτόνωσης εναλλάχτηκαν με φάσεις κατά τις οποίες οι δύο γειτονικές χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Το Συμβούλιο Συνεργασίας σχηματίστηκε το 2010 σε μια εποχή προσέγγισης μεταξύ των δύο ιστορικά εχθρικών γειτόνων. Στόχος ήταν η προώθηση των οικονομικών σχέσεων, του διμερούς εμπορίου και των πολιτιστικών επαφών, καθώς και η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η επιτροπή έχει συνεδριάσει μόνο τέσσερις φορές μέχρι στιγμής, με τελευταία την άνοιξη του 2016», προσθέτει.

Ο Ερντογάν έχει λόγους που αλλάζει στάση και επιθυμεί σύγκλιση με την Ελλάδα

Το δημοσίευμα του RND

Ακόμα υπογραμμίζει πως παραμένει γεγονός πως κατά τη συνάντηση «κανείς στην Αθήνα και την Άγκυρα δεν θεωρεί πως θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ή και κάποια υπέρβαση», διότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές «είναι πολύπλοκες και έχουν εν μέρει ρίζες στα βάθη της ιστορίας», όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη διαμάχη γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι δύο πλευρές «θέλουν να παραμερίσουν τα δυσεπίλυτα θέματα και να αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας»

Ωστόσο, οι δύο πλευρές «θέλουν τώρα να παραμερίσουν τα δυσεπίλυτα θέματα και να αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε λιγότερο ευαίσθητους τομείς – όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και στη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για Τούρκους παραθεριστές».

Αν και το γερμανικό μέσο επικρίνει τον Ερντογάν πως συχνά στο παρελθόν έδειξε με τη στάση του πως είναι «ένας απρόβλεπτος, ιδιόρρυθμος εταίρος», προσθέτει πως ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται «να έχει ηρεμήσει και πάλι. Δεν θεωρεί πλέον τον Μητσοτάκη ως persona non grata», ενώ «σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως ελπίζει στην ‘αρχή μία νέας εποχής’ στις σχέσεις με την Ελλάδα. Θέλει «να γραφεί μία νέα σελίδα” και βλέπει πως υπάρχει μία ‘win-win συνθήκη’ και για τις δύο χώρες».

Αυτή η αλλαγή στάσης του Ερντογάν φαίνεται να μην περιορίζεται στα λόγια. Όπως παρατηρεί το RND, «ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο οι Τούρκοι πιλότοι παραβίασαν 1.164 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά. […] Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 60%. Λόγω αυτών οι παρατηρητές συμπεραίνουν πως ο Ερντογάν επιθυμεί πράγματι τη μείωση των εντάσεων».

Γιατί αλλάζει ο Ερντογάν τη στάση του;

Για τον Ερντογάν η επιδίωξη μίας σύγκλισης με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα αίτια. Όπως εξηγεί το RND, «αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά νέους εταίρους στη Δύση. Πρόκειται για μία στροφή που υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας νομισματικής κρίσης, χρειάζεται συνάλλαγμα, όπως και την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν ξέρει πως η βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε ένα ζήτημα που είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ε.Ε: παρασκηνιακά η Άγκυρα και η Αθήνα διαπραγματεύονται εδώ και κάποιους μήνες μία κοινή πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. […] Αυτό θα ήταν μία σημαντική εξέλιξη και για την Ε.Ε.», ιδίως εάν τελικά προκύψει και επέκταση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle



ΠΗΓΗ