Σε συναγερμό τέθηκαν οι κτηνιατρικές αρχές και οι κτηνοτρόφοι της Δράμας μετά την επιβεβαίωση εστίας της αφρικανικής πανώλης σε οικόσιτους χοίρους.

Ειδικότερα, στις 11.01.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι,  116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα).

Τοποθεσία χοιροτροφικών μονάδων

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.

Οι εκτροφές βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι,  116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα)

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους.

Μέτρα στις ζώνες προστασίας

Κατόπιν της επιβεβαίωσης κρούσματος ΑΠΧ σε κατοικίδιους χοίρους  οριοθετούνται σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, Ζώνη Προστασίας ελάχιστης ακτίνας 3 Km γύρω από την πληγείσα εκμετάλλευση και Ζώνη Επιτήρησης ελάχιστης ακτίνας 10 Km γύρω από την πληγείσα εκμετάλλευση.

Στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό επισκέψεις από επίσημους κτηνιάτρους στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται στη Ζώνη Προστασίας, κατά τις οποίες διενεργούνται :

  • απογραφή του ζωικού κεφαλαίου,
  • έλεγχος εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας
  • κλινική εξέταση των χοίρων,
  • συλλογή δειγμάτων για εργαστηριακή εξέταση εάν απαιτείται.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ