Νέες επιθέσεις στη Γάζα είχαν ως θύματα μωρά και ηλικιωμένους στη Ράφα, ενώ νεκροί έπεσαν και τέσσερις υγειονομικοί της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το μεσημέρι ξεκινά η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο με τη Νότια Αφρική να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της για γενοκτονία κατά του Ισραήλ. Στο πλευρό της συντάσσονται μια σειρά από κράτη και η Διεθνής Αμνηστία.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και ενόψει του δικαστηρίου δήλωσε για πρώτη φορά ότι σκοπός του Ισραήλ δεν είναι να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο καταδικάζει τις ενέργειες των Χούθι στην Ερυθρά. Ρωσία και Κίνα απείχαν.

Δείτε live

Live oι εξελίξεις στο in

06:45 Σε απάντηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ, οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι της Υεμένης απάντησε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις των ανταρτών κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» υποστηρίζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει αμέσως όλες τις επιθέσεις που εμποδίζουν τη ζωή και τη συνέχειά της στη Γάζα» και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων στη Γάζα θα απελευθερωθούν από την «ισραηλινοαμερικανική πολιορκία» της περιοχής.

Η στρατιωτική πολιορκία του Ισραήλ είναι ένα «θανατηφόρο όπλο» που έχει μετατρέψει το παλαιστινιακό έδαφος στη «μεγαλύτερη φυλακή στην οποία ασκείται συλλογική εγκληματική τιμωρία», δήλωσε ο al-Houthi.

«Αυτό που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εντάσσεται στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας», είπε.

«Η απόφαση που ελήφθη σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Προς υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία, όπως λένε, εμπλέκονται με το Ισραήλ.

06:33 Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπλίνκεν χωρίς ορατό αποτέλεσμα – Απορρίπτει η Χαμάς την πρόταση του Κατάρ για «εξορία» των ηγετών της από τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Ολοκληρώνεται η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή χωρίς να διαφαίνεται για ακόμα μία φορά κάποιο παράθυρο για τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι συνομιλίες έχουν παγώσει μετά και τη δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι στον Λίβανο, με το Κατάρ να επανέρχεται με πρόταση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την εξορία για την ηγεσία της Χαμάς από τη Γάζα, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίπτει.

Τα φώτα στρέφονται σήμερα στην έναρξη του Διεθνούς Δικαστηρίου που συζητά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γεονοκτονία.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 



ΠΗΓΗ