Στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, που εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, απάντησε το Κάιρο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απάντησε σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, η οποία εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, με τον Νετανιάχου ότι αυτό είναι «μια δυνατότητα για αυτό που ονομάζω νότιο φράγμα».

«Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και τα ελέγχει πλήρως και τα θέματα αυτά υπόκεινται σε νομικές συμφωνίες»

«Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς να κλείσουμε αυτό το ρήγμα. Διαφορετικά δεν θα εξαλείψουμε τη Χαμάς, δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Γάζα και τότε περισσότερα όπλα θα εισέλθουν από αυτό το νότιο ρήγμα. Προφανώς πρέπει να το κλείσουμε. Υπάρχουν διάφορες επιλογές και δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση», προσέθεσε.

Ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας είναι η λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει το σύνολο της συνοριακής περιοχής μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Καθιερώθηκε ως νεκρή ζώνη στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979, ελέγχεται και περιπολείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όπως ήταν φυσικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία απάντησε λέγοντας πως έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της,

«Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και τα ελέγχει πλήρως και τα θέματα αυτά υπόκεινται σε νομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οπότε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό υπόκειται γενικά σε έλεγχο και απαντάται με διακηρυγμένες θέσεις», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Αμπού Ζέιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El-Balad.

Το Ισραήλ παρεμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου επανέλαβε επίσης τον ρόλο της Αιγύπτου στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι την εμποδίζει.

«Έχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη μέρα ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις που παρεμποδίζουν την είσοδο της βοήθειας είναι ουσιαστικά ισραηλινά μέτρα και αυτό έρχεται μέσω διαφόρων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότητας στην επιθεώρηση των φορτηγών, της σπατάλης πολύ χρόνου στη διαδικασία επιθεώρησης, της απαγόρευσης και της παρεμπόδισης της εισόδου ιατρικής βοήθειας και της παρεμπόδισης της εισόδου δημοσιογράφων και αξιωματούχων», δήλωσε.



ΠΗΓΗ