Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματος του στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από 24 χρόνια κάτι που σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για μία από τις αρχαιότερες οικογένειες που εκλέγει κάποιο μέλος της στη Βουλή.

Από το 1844 στο 2024

Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας το 1844. Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν είναι και το όνομα του Πέτρου Βαρβιτσιώτη, βουλευτή Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα του Δήμου Σπάρτης.

Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινάει ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία έφτασε μέχρι τις μέρες μας με τελευταίο εκπρόσωπο τον μέχρι πρότινος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα οι εκλογές που ήταν αποτέλεσμα της επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων, με αίτημα την παραχώρηση Συντάγματος, ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν και κράτησαν τέσσερις μήνες παραβιάζοντας τον Εκλογικό Νόμο, που όριζε περίοδο οκτώ ημερών ως ανώτατο όριο διεξαγωγής τους.

Από τον παππού στον εγγονό

Έκτοτε το επίθετο Βαρβιτσιώτης εμφανίζεται συχνά πυκνά στους καταλόγους βουλευτών κυρίως στη Λακωνία αλλά και στην Αττική μέχρι που φτάνουμε αρχικά στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παππού του πρώην υπουργού, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950.

Τη «σκυτάλη» παίρνει ο πατέρας του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά το 1961, επανεκλέγεται και στις εκλογές του 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. Ολοκληρώνει τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.

Το 2000 ουσιαστικά ο πατέρας «παραδίδει» στον γιο με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να εκλέγεται βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023, με τον ίδιο να παραιτείται σήμερα, Πέμπτη (25/1) από βουλευτής και να αποσύρεται ουσιαστικά από την πολιτική.

Έτσι σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για μία οικογένεια που υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και 180 χρόνια.



ΠΗΓΗ