Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023, 13:56

Η Βρετανία αναγνώρισε την Τρίτη επίσημα ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος της μειονότητας Γιαζίντι από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ το 2014, ενόψει της ένατης επετείου των εγκλημάτων αυτών.

Η αναγνώριση αυτή έρχεται αφού γερμανικό δικαστήριο το 2021 καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη πρώην μαχητή του ΙΚ για την ανάμιξή του σε γενοκτονία και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία. Γερμανοί βουλευτές έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι εγκλήματα γενοκτονίας διαπράχθηκαν από μαχητές του ΙΚ στο Ιράκ.

«Ο πληθυσμός Γιαζίντι υπέφερε τρομερά στα χέρια του Νταές (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) πριν από εννιά χρόνια και οι επιπτώσεις είναι αισθητές ακόμα και σήμερα», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, ο Τάρικ Άχμαντ, σε δήλωσή του. «Η δικαιοσύνη και η λογοδοσία είναι κρίσιμης σημασίας για αυτούς των οποίων η ζωή καταστράφηκε».

Οι Γιαζίντι είναι μια αρχαία θρησκευτική μειονότητα στην ανατολική Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ, τους οποίους το Ισλαμικό Κράτος θεωρούσε πιστούς του διαβόλου, λόγω της πίστης τους που συνδυάζει ζωροαστρικές, χριστιανικές, μανιχαϊστικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές πεποιθήσεις.

Η τζιχαντιστική οργάνωση σκότωσε χιλιάδες Γιαζίντι, αιχμαλώτισε 7.000 γυναίκες και κορίτσια και εκδίωξε τα περισσότερα από τα 550.000 μέλη της κοινότητας από τα προγονικά τους σπίτια στο βόρειο Ιράκ.

Πρόκειται για την πέμπτη γενοκτονία που αναγνωρίζει επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Ολοκαύτωμα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα και τις πράξεις γενοκτονίας στην Καμπότζη.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023, 13:56

ΠΗΓΗ