Ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι διαβάζει τακτικά ειδήσεις στο TikTok, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με πολλούς άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κατανάλωση ειδήσεων είτε μειώθηκε είτε παρέμεινε περίπου η ίδια τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το ποσοστό των ενηλίκων στις ΗΠΑ που δηλώνουν ότι ενημερώνονται τακτικά από το TikTok έχει υπερτετραπλασιαστεί, από 3% το 2020 σε 14% το 2023, σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Pew Research Center.

Το TikTok, γνωστό κυρίως για την ανταλλαγή βίντεο μικρής διάρκειας, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εφήβων – τα δύο τρίτα των οποίων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα – καθώς και των νέων ενηλίκων.

Μεταξύ των ενηλίκων, οι ηλικίες 18 έως 29 ετών είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι διαβάζουν τακτικά ειδήσεις στο TikTok. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών αυτής της ηλικιακής ομάδας (32%) δηλώνουν ότι ενημερώνονται τακτικά από εκεί, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Περισσότεροι από τους ενήλικες χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ διαβάζουν επίσης ειδήσεις εκεί. Επί του παρόντος, το 43% των χρηστών του TikTok δηλώνουν ότι ενημερώνονται τακτικά από τον ιστότοπο, από 33% που δήλωναν το ίδιο το 2022.

«Το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια»

Την ίδια στιγμή, μία άλλη έρευνα από το ίδιο αμερικανικό ερευνητικό κέντρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα που δεν… εμπιστεύονται.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (59%) βλέπουν το TikTok ως σημαντική ή μικρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη καθώς η πλατφόρμα αντιμετωπίζει ελέγχους από τους νομοθέτες σχετικά με τους δεσμούς της με την Κίνα και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Μόλις το 17% των Αμερικανών δηλώνει ότι το TikTok δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και ένα άλλο 23% δεν είναι σίγουρο.

Οι απόψεις σχετικά με την απειλή για την εθνική ασφάλεια που συνιστά το TikTok διαφέρουν ανάλογα με τις κομματικές γραμμές στις ΗΠΑ.

Στη νέα έρευνα, επτά στους δέκα Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα λένε ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 53% των Δημοκρατικών και των Δημοκρατικών που τείνουν προς το Δημοκρατικό κόμμα.

Οι απόψεις για το TikTok ως απειλή διαφέρουν επίσης ανάλογα με την ηλικία. Μόλις το 13% των ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, δηλώνει ότι το TikTok αποτελεί σημαντική απειλή. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σταθερά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, φτάνοντας το 46% μεταξύ των Αμερικανών 65 ετών και άνω.

Οι ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν το TikTok είναι πιο πιθανό να το θεωρούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από εκείνους που το χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά, περίπου τέσσερις στους δέκα χρήστες του TikTok λένε ότι η πλατφόρμα αποτελεί απειλή για τη χώρα.

Ο αμερικανικός φόβος για την Κίνα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο έχουν αμφισβητήσει όλο και περισσότερο τις πρακτικές του TikTok όσον αφορά στα δεδομένα των χρηστών τους τελευταίους μήνες, φοβούμενοι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους Αμερικανούς.

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν στην απαγόρευση της εφαρμογής από τις συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και από όλες τις συσκευές στην πολιτεία της Μοντάνα.

Οι πρόσφατες κατηγορίες ότι η πλατφόρμα TikTok παραπλάνησε το Κογκρέσο σχετικά με τις πρακτικές χρήσης των δεδομένων της – και ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να είχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του Χονγκ Κονγκ – συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη συζήτηση…



ΠΗΓΗ