Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταδίκασαν την Παρασκευή την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα με τη χρήση του διαστημικού οχήματος εκτόξευσης Ghaem-100 (SLV).

Το SLV χρησιμοποιεί τεχνολογία απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ανέφεραν οι χώρες σε κοινή δήλωση την Παρασκευή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματα»

Ο Νάσερ Καναάνι εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «παρά τις ερμηνείες ορισμένων χωρών που βασίζονται σε μονομερείς τάσεις, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις επιστημονικές δραστηριότητες του Ιράν στον τομέα του διαστήματος».

Ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο στο Ιράν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν υπερασπίζεται την εκτόξευση του πυραύλου SLV και του δορυφόρου Soraya

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματα», είπε προσθέτοντας ότι «τέτοια σχόλια δεν θα εμποδίσουν το αποφασισμένο ιρανικό έθνος να επιτύχει περισσότερες επιτυχίες». Στις παρατηρήσεις του, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απορρίπτει σθεναρά τέτοιες ανώμαλες συμπεριφορές.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί την ειρηνική τεχνολογία σύμφωνα με την αναβάθμιση της επιστημονικής της ανάπτυξης, οπότε η χώρα δεν ενδιαφέρεται για τα σχόλια ορισμένων χωρών που επιδιώκουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους άλλους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε με επιτυχία έναν αυτοσχέδιο δορυφόρο σε τροχιά γύρω από το διάστημα. Ο δορυφόρος, με την ονομασία Sorayya που σημαίνει Πλειάδες, ένας διαστημικός αστερισμός, στα περσικά, τέθηκε σε τροχιά 750 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης. Σχολιάζοντας το θέμα, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο δήλωσαν ότι θα αφήσουν το Ιράν να δοκιμάσει μια τεχνολογία για την ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγές: Reuters, IRNA



ΠΗΓΗ