Ορόσημο που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί η νέα επένδυση της γερμανικής φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim στο εργοστάσιό της στο Κορωπί.

Τον χαρακτηρισμό αυτό έδωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στη θεμελίωση της νέας πτέρυγας του εργοστασίου στο οποίο γίνεται η παραγωγή των νέας γενιάς αντιδιαβητικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων της εταιρείας για την παγκόσμια αγορά, αποτελώντας μια από τις τεχνολογικά προηγμένες παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επένδυση αυτή αποδεικνύει διαχρονικά την πίστη της εταιρείας στη χώρα μας, καθώς η Boehringer Ingelheim δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σχεδόν 70 χρόνια, από το 1975 και είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα.

Επισημαίνοντας τον στόχο της εταιρείας για δημιουργία αξίας μέσα από την καινοτομία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι ένας στόχος τον οποίον ασπαζόμαστε κι εμείς ως πολιτεία, γιατί έχουμε ως κεντρικό σκοπό, στρατηγικό στόχο, να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, είναι όμως εφικτός.

Αποδεικνύεται, ήδη, από την επιλογή της Boehringer να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη μονάδα, να την καταστήσει ένα κέντρο παραγωγής των πιο εξελιγμένων, των πιο καινοτόμων, των πιο στρατηγικών της φαρμάκων».

Σημείωσε ότι οι εξαγωγές της συγκεκριμένης μονάδας φτάνουν το 1 δις. ευρώ, σχολιάζοντας: «Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού υπάρχει τόσο μεγάλη συμπυκνωμένη, συγκεντρωμένη εξαγωγική αξία που να παράγεται σε ένα σημείο». Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει και τις επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, αλλά και τις επενδύσεις που δρομολογεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία για Πάρκο Βιοτεχνολογίας επέκταση γραμμών παραγωγής και νέες εγκαταστάσεις για γενόσημα, πρώτες ύλες αλλά και πρωτότυπα φάρμακα.

Ανθρώπινο δυναμικό

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργούμε καινούργια οικοσυστήματα στα οποία θα μπορούν να συναντώνται ερευνητές, startup εταιρείες, βιομηχανίες, σε περιβάλλοντα τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πιο προχωρημένα κέντρα των πιο ανεπτυγμένων χωρών», είπε ο κ. Μητσοτάκης εξαίροντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας στις επιστήμες υγείας. «Είναι άτομα που στελεχώνουν τα πανεπιστήμιά μας, τα νοσοκομεία μας, τα ερευνητικά μας κέντρα, τις βιομηχανίες μας. Όπως επίσης έχουμε και πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας».

Το clawback

Αναφερόμενος στο clawback, το χαρακτήρισε ως «μνημονιακή επιταγή που γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο» με την υποβολή 53 επενδυτικών σχεδίων και επενδύσεων που ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Και πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια», δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός.

Νέα φαρμακευτική πολιτική

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός φάκελος υγείας, η πλήρη αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, με την παράλληλη λειτουργία μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.

Στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες. Εκτίμησε ότι η παράλληλη αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα διευκολύνει και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση.

Επενδύσεις από την εξοικονόμηση

Δεσμεύθηκε ότι κάθε ευρώ το οποίο θα εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό της υγείας, μέσω του εξορθολογισμού, θα παραμείνει στον γενικό προϋπολογισμό της υγείας για τις αυξημένες δαπάνες και επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας σε επενδύσεις που ενισχύουν την εθνική οικονομία

Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη, να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», καθώς τα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι πολύ ανησυχητικά.

Κατέληξε λέγοντας πως στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα μας επιστρέψουν να διατηρήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε κλάδους που ήμασταν πάντα ανταγωνιστικοί τονίζοντας πως «η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, κοιτάζοντας από τη μία τα εθνικά συμφέροντα και από την άλλη τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, που τα δύο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένα».



ΠΗΓΗ