Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους μια προσωρινή βίζα, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρωτοβουλία, η οποία ισοδυναμεί με αναβίωση σχετικής προηγούμενης διαδικασίας, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ανέφεραν οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Πρόσθεσαν, ακόμη, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτή την προσωρινή βίζα.

Αναφέρεται, ακόμη, σε δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδη στην ΕΡΤ την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη [ζώνη] Σένγκεν».

Η αναβίωση του προσωρινού μέτρου για την έκδοση θεωρήσεων θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο αυξημένης έντασης.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ελληνικά και τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι εξεταζόταν συμφωνία για επιλογή αίτησης για βίζα ενός έτους για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική παράταση από την προηγούμενη πρακτική, η οποία επέτρεπε την παραμονή μόνο 15 ημερών πριν από την πανδημία COVID-19. Δεν διευκρινίζεται όμως ποια θα είναι η διάρκεια της βίζας που θα ανακοινωθεί.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν έχουν εκτονωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δυο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές που έχουν. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο, αναφέρεται.

Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρία ήταν το 2016.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, είπε επίσης ο Καιρίδης.



ΠΗΓΗ