Ένα νέο τέλος για τους ημερήσιους επισκέπτες της Βενετίας. Μια διαφαινόμενη απαγόρευση των ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη. Περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στη Μαγιόρκα. Σε μια εποχή που κατακλυσμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί χτυπούν τους τουρίστες με περιορισμούς και τέλη, η Κοπεγχάγη δοκιμάζει μια διαφορετική προσέγγιση: ανταμείβει τους επισκέπτες που ενεργούν υπεύθυνα.

Από τις 15 Ιουλίου, οι τουρίστες που επιδεικνύουν φιλική προς το κλίμα ταξιδιωτική συμπεριφορά συμμετέχοντας στις πράσινες πρωτοβουλίες της πόλης -συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατικών διαδρομών, των σιδηροδρομικών ταξιδιών και των προσπαθειών καθαρισμού- θα έχουν πρόσβαση σε ξεναγήσεις σε μουσεία, ενοικιάσεις καγιάκ, δωρεάν γεύματα και πολλά άλλα.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τον τουρισμό από περιβαλλοντικό βάρος σε δύναμη θετικής αλλαγής»

Αλλαγή συμπεριφοράς

«Πρέπει να μετατρέψουμε τον τουρισμό από περιβαλλοντικό βάρος σε δύναμη θετικής αλλαγής», δήλωσε ο Mikkel Aarø-Hansen, διευθύνων σύμβουλος του Wonderful Copenhagen, του οργανισμού τουρισμού για την πρωτεύουσα της Δανίας. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον μετασχηματισμό, είπε, «είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στον προορισμό, τι καταναλώνουμε και πώς αλληλεπιδρούμε με τους ντόπιους».

Κατά μέσο όρο, το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι θέλει να ενεργεί πιο βιώσιμα, αλλά μόνο το 22% έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του 2023 της Kanter, ενός ομίλου έρευνας αγοράς με έδρα το Λονδίνο.

Η νέα πρωτοβουλία της Κοπεγχάγης, το CopenPay, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιθυμίας για βιώσιμη δράση και της πραγματικής συμπεριφοράς, καθιστώντας τη φιλική προς το κλίμα δράση νόμισμα για πολιτιστικές εμπειρίες.

Περισσότερα από 20 αξιοθέατα θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Τι κερδίζουν οι συνειδητοποιημένοι τουρίστες;

Για παράδειγμα, όσοι φτάνουν με ποδήλατο ή τρένο στο CopenHill, μια τεχνητή πίστα σκι που έχει κατασκευαστεί στην κορυφή ενός νέου κέντρου διαχείρισης αποβλήτων, θα μπορούν να κατεβαίνουν δωρεάν στον λόφο της οροφής.

Σε άλλες τοποθεσίες θα επιτρέπεται στους επισκέπτες να συμμετέχουν εθελοντικά στις προσπάθειες καθαρισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας θα διοργανώσει εργαστήρια για τη μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε έργα τέχνης, ενώ η Σχολή Surf της Κοπεγχάγης θα προσφέρει δωρεάν γεύμα στους σέρφερ που θα συμμετάσχουν σε 30 λεπτά καθαρισμού της παραλίας μετά το μάθημα σέρφινγκ.

Περισσότερα από 20 αξιοθέατα θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα βιώσιμο μέλλον για όλους

«Το όραμά μας με το CopenPay είναι να δημιουργήσουμε ένα κυματιστό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Hansen.

«Ελπίζουμε ότι με την προβολή της επιτυχίας αυτής και άλλων πρωτοβουλιών, άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα εμπνευστούν να βρουν τον δικό τους τρόπο να δώσουν κίνητρα για μια πιο βιώσιμη τουριστική συμπεριφορά, οδηγώντας τελικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

*Mε στοιχεία από nytimes.com



ΠΗΓΗ