Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Khalil al-Hayya, αναφερθείς στην την επικείμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ».

«Περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ. Αν δεν θέλει αυτή την εκεχειρία, θα βάλει εκατοντάδες εμπόδια. Υπάρχει διάλογος εδώ και μήνες και ανταλλάσσουμε προτάσεις υπό την αιγίδα του Κατάρ και της Αιγύπτου σχετικά με την εκεχειρία. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κανένα νοσοκομείο»

Ο al-Hayya, σύμφωνα με το Al Jazeera, αρνήθηκε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η οργάνωση χρησιμοποίησε νοσοκομεία όπως το Αλ Σίφα στο πλαίσιο οποιασδήποτε «πράξης αντίστασης».

«Ψέματα και κατασκευασμένες ιστορίες»

«Η κατοχή λέει ψέματα και κατασκευάζει ιστορίες στο πλαίσιο του σχεδίου της να εκτοπίσει το λαό μας, οδηγώντας τον από το βορρά στο νότο και στη συνέχεια στο Σινά».

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε 300 φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα, απελευθερώνοντας 150 Παλαιστίνιους σε αντάλλαγμα για 50 ομήρους.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προβλέπει τετραήμερη παύση των μαχών, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 γυναίκες και παιδιά ως ομήρους, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επέτρεπε επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν drones για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε μια παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων.



ΠΗΓΗ