Τη συμβολή του Ζάκ Ντελόρ για τη κοινωνική συνοχή της ΕΕ εκθείασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συλλυπητήρια δήλωσή του. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε έναν μεγάλο οραματιστή, που μέχρι και το τέλος της ζωής του παρέμενε πολιτικά ενεργός.O Ζάκ Ντελόρ έχει συνδέσει το όνομά του με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ήταν ο πατέρας της Πολιτικής Συνοχής και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κοινής Αγοράς, της Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τόνισε: «Η πολιτική του παρακαταθήκη για μία κοινωνική Ευρώπη της σύγκλισης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών συνεχίζει να μας εμπνέει».

Το who is who του Ζακ Ντελόρ

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. Ο Γάλλος πολιτικός γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1925 στο Παρίσι και εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ υπήρξε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, αλλά και ευρωβουλευτής.

Από το 1969 έως το 1972 ήταν Σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.

Από τις Βρυξέλλες, ο Ζακ Ντελόρ έπαιξε το ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ υπήρξε αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργαζόταν συνεχώς και είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος, επιρροή και δύναμη.

Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τις Βρυξέλλες, ο Ζακ Ντελόρ έπαιξε το ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ